Hyppää pääsisältöön

Pakkasessa pärjää järjellä ja kerrospukeutumalla

Kun pakkanen paukkuu, valistetaan kansaa sen vaaroista ja televisiossa asiantuntijat jakavat neuvoja kylmyyden selättämiseksi. Ohjeet ovat vuosien saatossa myös vaihdelleet, nykyään pakkasvoiteita ei suositella lainkaan, sillä ne ovat osoittautuneet jopa vaarallisiksi.

Ensimmäisessä klipissä kuullaan vinkit oikeaoppiseen kerrospukeutumiseen ja turvalliseen liikkumiseen. Liikuntatieteen erikoislääkäri Tiina Nylander muistuttaa, että pakkasessa urheileminen on elimistölle melkoinen haaste. Kylmyys aiheuttaa muutoksia mm. sydän- ja verenkiertoelimistössä, keuhkoissa sekä nestetasapainossa.

Pakkasen purevuutta arvioitaessa on syytä huomioida tuulen vaikutus. Esimerkiksi kymmenen metriä sekunnissa puhaltava tuuli, muuttaa 15 asteen pakkasen lähes 30 asteen pakkaseksi.

Mitä kylmempi talvi sitä enemmän sairauksia ja kuolemantapauksia. Toisessa klipissä käsitellään kylmän haittavaikutuksia ja hypotermiaa. Syysmyrskyssä veden varaan joutuneet nuoret miehet saivat tuta mitä hypotermia on todellisuudessa. Kun miehet lopulta pelastettiin, oli yhden heistä ruumiinlämpö enää 30 astetta. Hypotermiasta puhutaan jo silloin kun ruumiinlämpö laskee alle 35 celsiusasteen, vaikeassa hypotermiassa se laskee alla 30 asteen.

Ensimmäisenä kylmettymisen vaikutukset näkyvät keskushermostossa aiheuttaen mm. vaikeuksia päättelykyvyssä. Tämä usein pahentaa kylmyyteen altistuneen tilannetta, sillä ajattelun vaikeutuessa päätyy herkemmin vääriin valintoihin ja esimerkiksi eksymisen riski kasvaa.

Työterveyslaitoksen kylmätutkija Raija Ilmarinen esittelee hypotermiapuvun, joka kuuluu mm. laivoilla pelastusveneiden varustukseen. Hän suosittelee sitä myös veneilijöille ja retkeilijöille. Pukua on helppo kuljettaa mukana, sillä se painaa vain noin 300 grammaa. Tosin niiden käyttö ei aina ole sujunut mutkitta, samaisia pukuja oli käytössä myös Estonian pelastuslautoilla, mutta vain muutama löysi ne ja lisäksi puvut oli pakattu vaikeasti avattaviin paketteihin. Nykyään saatavilla on myös helpommin avattavia malleja.

Euroopan ihotautilääkärit kokoontuivat talvella 2006 Suomeen Saariselälle käsittelemään ilmaston vaikutusta ihoon. Esillä oli mm. lisääntynyt tarve suojautua auringon UV-säteilyltä ja pakkasen vaikutus.

Aikoinaan pakkaselta kehotettiin suojautumaan voiteilla, mutta nykyään sitä ei suositella. Ihotautien erikoislääkäri Eero Lehmuskallio sanookin että "se on sellainen suomalainen perinne, josta toivottavasti päästään eroon". Kasvojen voitelu saattaa jopa kuusinkertaistaa riskin saada paleltumia, sillä voideltu iho ei aisti kunnolla kylmää.

Pakkasohjeet ovat jokavuotinen ilmiö siinä vaiheessa kun sää kylmenee. Aamu-tv:ssä lääkäri Antti Iivanainen antoi ohjeita tammikuussa 2006, tuolloin pakkanen oli kivunnut Lapissa -40 asteeseen ja etelässäkin pakkasta oli toistakymmentä. Iivanainen kertoo mm. mistä tunnistaa paleltuman ja miten sitä pitää hoitaa.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto