Hyppää pääsisältöön

Mustalaiskampanja synnytti suomiräpin superkokoonpanon

Suvaitsevaisuuskampanja innosti 14 kotimaista muusikkoa ja räppäriä luomaan levyllisen keskustelua herättävää musiikkia ja hitonmoista lavaenergiaa.

GG Caravan // Kuva: Juhani Kenttämaa / YleX

GG Caravan lähti liikkeelle sisäasiainministeriön tilaamasta rasismin vastaisesta Meijän puolue -kampanjasta, joka keskittyi erityisesti romanikysymyksiin. Musiikkia ja musiikkivideoita aihepiirin ympärille lähti väsäämään nippu suomalaisia rap-artisteja yhdessä Deep Insight -yhtyeessäkin vaikuttavan Tero Roinisen sekä Samu Wuoren kanssa. Itse kampanjaa varten syntyi vajaa kymmenen kappaletta, joissa artistit kuten Paleface, Redrama, Pyhimys, Brandon, Bulle, Voli, Vesa Sade, Ruma sekä Tommy Lindgren pääsivät pieksämään suunsa puhtaaksi sodassa suvaitsemattomuutta vastaan. Kampanjan päätyttyä musiikillinen yhteistyö jatkui ja jalostui, ja lisää mustalaispoljennollisia rap-kappaleita syntyi. GG Caravan -niminen kollektiivi näki päivänvalon. Mukaan loikkasi vielä nippu ammattimuusikkoja, kuten Marzi Nyman sekä Zarkus Poussa, jotka loivat vaikuttavan pohjan uudelle kollektiiville.

- Karavaani kuvastaa nimenä hyvin ryhmän lavahabitusta ja meinikiä. Lisäksi GG nimen alussa tulee mustalaisten kansallislaulusta Gelem Gelem, joka tarkoittaa Kuljen kuljen. Kun liikkuvasta ryhmästä on kyse, se kuvastaa hyvin meininkiämme, ja samalla mukaan saatiin myös mustalaisaspekti, kertoo Tero uuden bändiprojektinsa taustoista.

Kampanja keräsi mukaansa 12 valtaväestöön kuluvaa artistia ja vain kaksi romania, Teron ja räppäri Bullen. Eikö tunnu vähän kummalliselta, että enimmäkseen valkolaisista koostuva ryhmä vauhkoaa mustalaisiin kohdistuvista ennakkoluuloista?

- Oli kerrankin kiva toteuttaa kampanja näin päin, sillä yleensähän kaikki vaahtoavat vain omista asioistaan. Tällä kattauksella saatiin rehellisempää mielipidettä valtaväestön puolelta, toteaa Tero, johon Don Johnson Big Bandistakin tunnettu Tommy jatkaa:

- Olen vahvasti sitä mieltä, että on hyvä jos feminismiä puolustavat myös miehet. Samalla tavalla kampanjaan ja GG Caravaniin osallistuminen herätti meidät ajattelemaan, miltä vähemmistöön kuuluvan arki näyttää ja tuntuu.

Musiikillisesti GG Caravan ammentaa mustalaismusiikkiperinteestä, eteenkin keski- ja eteläeurooppalaisesta suositun balkanilaisfolkin sijaan. Räp-musiikin suhteen noviisina tunnettu Tero ei ollut varma toimisivatko Samun kanssa tehdyt taustat millään tavalla konkariräppäreiden riimien alla.

- Säikähdin, kun Paleface alkoi puhumaan erinäisistä ihannetempoista ja -biiteistä per minuutti, joista minulla ei ollut kappaleitteni suhteen mitään hajua. Lopputulos oli onneksi kaikkia tyydyttävä, eikä suuresta koplasta huolimatta kummoisempia vaikeuksia biisimateriaalin suhteen ilmennyt, Tero valottaa albumin esituotantovaiheista.

Tommylle ja monille muille jäsenille GG Caravanin muuttuminen keikkalavoja kiertäväksi yhtyeeksi tuli hieman yllätyksenä, mutta karavaania ohjataan niin pitkään, kun se on hauskaa. Tommy vertaakin GG Caravania hänen, DJ Bunuelin ja Palefacen toiseen sivuprojektiin Fat Beat Soundsystemiin, jossa mukanaolo on lähtökohtaisesti lomailua, mikä ei saa tuntua missään vaiheessa pakkopullalta.

GG Caravan jatkaa ainakin kevään ja kesän keikkailun merkeissä, minkä jälkeen jokainen jäsen keskittyy pääbändeihinsä. Karavaania ei ole kuitenkaan tarkoitus hajottaa, vaan se etenee mahdollisuuksiensa mukaan ja on valmis äänittämään uutta materiaalia jälleen, kun sen aika tulee.

- Musiikki on jännä taiteenlaji siinäkin mielessä, että jos sydän syttyy ja oikeasti tykkäät siitä, niin silloin ei eurot ja kiire hirveästi tule eteen. Tämä on projekti, jossa pitää olla oikeasti hauskaa. Tätä projektia ei tulla koskaan virallisesti lopettamaan, vaan se pistetään telakalle, jos aika niin vaatii, sillä tähän on aina ajankohtaista palata uudestaan, summaa GG Caravanin pääjehu Tero.

Kuuntele GG Caravanin YleX Viikon albumipätkiä joka arkipäivä Uuden musiikin aamuvuorossa sekä uusintana iltavuorossa.

Lähteet: YleX Viikon albumi -haastattelu