Hyppää pääsisältöön

Rahat viemäriin

”Miksi Suomessa ei ole kehitetty asukasystävällisempiä putkiremonttimalleja?” "Tietysti tilaaja päättää mitä haluaa”, Suomen suurimpiin kuuluvan rakennusyhtiön NCC:n arkkitehti Antti Pirhonen sanoo tämän viikon MOT -ohjelmassa Miljoonien putkiremontit. "Kyllä kaikki tahot siihen pyrkivät, mutta se asiakasystävällisyys yleensä jää kustannuspaineista ja meidän totutuista prosesseista johtuen taka-alalle.”

Eli: koska asiakas eli taloyhtiö ei vaadi rakennusliikkeiltä vaikkapa nopeampaa putkiremonttia, ei rakennusyhtiö siihen aktiivisesti pyri. Asiat tehdään niin kuin ne on aina ennenkin tehty.

 Asetelma on kummallinen. Korjausrakentamiseen käytetään nyt jo enemmän rahaa kuin uudisrakentamiseen, mutta alalla on jämähdetty paikoilleen. Putkiremontteja tekeville firmoille asiakkaita piisaa, sillä putkiremonttien määrä kasvaa jyrkästi 2010-luvulla kun 1970-luvulla rakennetut isot lähiöt saavuttavat putkiremontti-iän. Tätäkin taustaa vasten luulisi rakennusyhtiöiden suorastaan kilpailevan uusien menetelmien kehittämisessä.  Esimerkiksi Saksassa on keinoja, joiden avulla asuntojen putkiremontti saadaan tehdyksi viikossa ( http://www.slideshare.net/Tekesslide/antti-pirhonen-ncc ). Vastaava on utopiaa Suomessa.

Putkiremontista voi tulla asukkaalle kafkamainen kokemus. Kun taloyhtiö on päättänyt putkiremontista, tavallinen osakas liukuu helposti sivuraiteille koko projektista. "Hallitukselle, jolla ei ole tietotaitoa, pystyy myymään mitä vaan", sanoo munkkiniemeläisen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pekka Ritvos.

Osakkaiden eli maksajien sijaan ”sopivimmasta” menetelmästä ja taloyhtiön remonttitarpeista neuvottelevat keskenään isännöitsijä, konsultit, insinööritoimisto ja rakennuttaja. Maallikon on vaikea lähteä kritisoimaan ja kyseenalaistamaan asiantuntijoiden näkemystä. Monen käytännön kokemus remonttityömailta onkin, että vaikka osakas jotain vaatisikin, urakoitsijaporras vastaa, että pyyntöä on mahdoton toteuttaa. Tai että se maksaa asukkaalle lisää tuhansia euroja.

Millaisia kokemuksia Sinulla on putkiremonteista? Kuka määräsi Sinun kotisi remontista ja miten kykenit itse vaikuttamaan asioihin? Voit myös lähettää sähköpostia suoraan osoitteeseen: tiina.lundell [at]yle.fi.

Kommentit