Hyppää pääsisältöön

Alkuvuoden kuumin nettitrendi on laiton - rikotko sinäkin suosikkisivustolla lakia?

Suomessa sekä maailmalla villitsevä Pinterest on tekijänoikeuksien villi länsi. Kopiosto ei ole tästä iloinen.

Pinterest // Kuva: pinterest.com

Netin tämän hetken kuumin palvelu on Pinterest. Virtuaalisena jääkaapin ovena ja korkkitauluna toimiva sivusto antaa käyttäjiensä etsiä verkosta mielenkiintoisia valokuvia ja jakaa niitä omassa profiilissaan muiden Pinterest -käyttäjien kesken. Suurin osa kovassa nosteessa olevan sivuston käyttäjistä on naisia, joten trendisaitti onkin täynnä kuvia herkullisista muffinseista ja kivoista sisustusideoista. Harmi vaan, että lähes jokainen käyttäjä rikkoo sivustolla lakia.

Tekijänoikeus suojaa valokuvia, joten toisten otosten napsiminen omalle sivulle rikkoo alkuperäisen kuvaajan oikeuksia. Pinterestin sivuilla kerrotaan toki pienellä printillä, että mikäli käyttäjä jakaa palvelussa kuvia, on hänellä oltava niiden tekijänoikeudet eli kuvan täytyisi olla itse otettu. Sivustoa ei kylläkään käytetä näin ja tällä hetkellä ylivoimaisesti suurin osa sen käyttäjistä jakaa kuvia niiden alkuperästä välittämättä. Asiaa ei auta Pinterestin oma ideologia - käytännössä se kun kehottaa surffaamaan netissä ja lisäämään sivuille kaikki hienot valokuvat.

Tekijänoikeuksia hallinnoivan Kopioston varatoimitusjohtaja Jukka-Pekka Timonen ei kuvien luvattomasta käytöstä pidä.

- Jos jossain palvelussa annetaan sellainen kuva, että kuvia voi käyttää piittaamatta valokuvaajan oikeuksista niin silloin ollaan kyllä vikateillä. Valokuvan kohdalla tilanne on ihan sama kuin vaikka Chisun levyn kohdalla. Ei Chisun levyä saa laittaa nettiin, jos ei ole saanut Chisulta & kumppaneilta siihen lupaa. Jos haluaa laittaa valokuvan nettiin, eikä kyse ole omasta valokuvasta, pitää sen käyttämiseen saada lupa.

Digiasiantuntija Kari Haakana ei ole yllättynyt käyttäjien päivittäisistä tekijänloukkauksista.

- Kyllähän tämä on tavallaan se tapa jolla netti toimii nykyään. Täytyy muistaa, että tässä on lieventävänä asianhaarana ainakin moraalisesti, joskin ei ehkä juridisesti, se kuinka Pinterestiin laitettu kuva on linkki siihen alkuperäiseen teokseen. Sillä ei tosin lain kanssa liene mitään tekemistä. Mutta näin netti toimii.

Sivusto tarjoaa kyllä mahdollisuuden poistattaa yksittäisiä kuvia, jos niiden oikeudenhaltijat heitä lähestyvät. Ulkopuolisten verkkosivujen on myös mahdollista lisätä omille sivuilleen pala koodia, joka estää kuvien siirtämisen Pinterestiin.

- Netin käyttäjät katsovat aika pitkälti verkossa olevan kuvamateriaalin olevan sellaista mitä saa käyttää ja tietyssä mielessä Yhdysvaltain lainsäädännön näkökulmasta näin onkin - siellä on fair use -käsite, jonka muistuttaa meidän tekijänoikeuskäytännöstä tuttua sitaattioikeutta, kertoo Haakana.

Haakana vertaakin sivustoa toiseen suureen palveluun.

- Tämähän on hyvin samankaltainen juttu kuin YouTuben kanssa. YouTubehan poistaa tekijänoikeuden alaisia videoita, jos oikeudenhaltijat niin haluavat ja yksittäiset toimijathan niitä sinne kuitenkin pistävät. Pinterest on siis hyvin samanlainen kuin YouTube, mutta tässä vaan operoidaan valokuvilla.

Digiasiantuntija kehoittaakin suomalaisia käyttäjiä olemaan varuillaan.

- Kannattaa pitää korvat auki sen suhteen, että millaiseksi tuo linja menee. Miten palvelu kehittyy ja miten siihen suhtautuminen kehittyy - eli onko odotettavissa, että käyttäjiä aletaan vetämään mukaan oikeusprosesseihin. Jos näin käy, niin näin käy varmasti ihan lähitulevaisuudessa.

Kopiostosta myönnetään, että on mahdollista että he aloittaisivat oikeustoimet yksittäisiä käyttäjiä vastaan, mikäli suomalaiset valokuvaajat päättäisivät niin pitkälle vaateissaan mennä. Lue lisää Varo mitä kuvia linkität verkossa - postilaatikosta kun voi tipahtaa lasku. Kannattaa siis varoa mitä Pinterestiin laittaa.

LUE JATKOJUTTU: Varo mitä kuvia linkität verkossa - postilaatikosta kun voi tipahtaa lasku

Lähteet: YleX