Hyppää pääsisältöön

Lasten ulkona nukuttaminen

– Kohta on kaikki ruoka syöty ja pääset ulos päiväunille, juttelee oululainen Salla Järvinen yhdeksän kuukauden ikäiselle Saimi-tyttärelleen ja syöttää tälle samalla lounasta.

Saimi aukoo suutaan lusikan lähestyessä ja paukuttaa käsillään pöytää. Ulkona on aurinkoinen, alkutalven pakkaspäivä. Mittari näyttää viittätoista pakkasastetta.

YLE AkuuttiLasten ulkona nukuttaminen on lähes satavuotinen perinne, jota on kuitenkin tutkittu tieteellisesti vasta hiljattain. Marjo Tourula Oulun yliopiston terveystieteiden laitoksesta on tutkinut väitöskirjassaan, millainen lastenhoitokäytäntö talvella ulkona nukuttaminen on pohjoissuomalaisessa kontekstissa.

– Nukutin aikoinaan perheemme kolmea poikaa ulkona ja siitä heräsikin kiinnostus tutkia asiaa tieteellisesti, terveystieteiden tohtori Tourula kertoo.

Myös Salla Järviselle lasten ulkona nukuttaminen on tuttua puuhaa. Perheen 4-vuotiaat kaksospojat nukkuivat vauvoina päiväunensa ulkona, joten kuopuksenkin ulkona nukuttaminen tuntui Sallasta itsestäänselvyydeltä.

– Saimi nukkuu raittiissa ilmassa paljon pitemmät päiväunet ja siitä syystä herääkin paremmalla tuulella. Silloin koko päivärytmi on paljon selkeämpi ja voin suunnitella tekemisiämme etukäteen, kertoo kolmen lapsen äiti.

Ihanat pitkät unet

Marjo Tourulan väitöstutkimuksessa tuli esille, että lapset nukkuvat ulkona jopa kolme kertaa pidemmät päiväunet kuin sisällä.

– Äidit kuvasivat juuri samanlaisia kokemuksia kuin Järvisen perheellä on. Lasten unen laatu on parempaa ja lapset ovat herätessään virkeämpiä ja syövätkin paremmin, kertoo Tourula.

YLE AkuuttiTourulan tutkimuksesta kävi myös ilmi, että vauvan ulkona nukuttaminen helpottaa perheen arkea ja hyvinvointia. Se on pohjoismainen tapa, jota etenkin suomalaiset ja tanskalaiset vanhemmat suosivat. Suomalaisista tutkimusperheistä lähes 95 prosenttia nukutti vauvojaan ulkona. Mitä ulkona nukuttamisessa on tärkeää muistaa?

– Kerrosvaatetus myös lapsella on pakkasilmalla tärkeä. Päällimmäiseksi tulevan toppapuvun on oltava tarpeeksi väljä, jotta se ei purista kasaan ilmakerroksia kerrosvaatetuksen välissä, painottaa Tourula.

Tutkijan mukaan lapsella poistuu lämpöä kehosta säteilemällä, haihtumalla, kuljettumalla ja johtumalla:

– Johtumalla poistuvaa lämpöä voidaan pienentää esimerkiksi sillä, että vaunupohja on hyvin eristetty. Esimerkiksi lampaantalja on todella hyvä materiaali vaunun pohjalle.

Oikeat varusteet

Onko vanhempana hankala päättää, mitä milläkin säällä lapselleen ulkounille pukee?

YLE Akuutti– Välillä se on vähän hankalaa, mutta yleensähän sitä vaatetta on ennemmin liikaa kuin liian vähän, naurahtaa Salla Järvinen.

Nyt Saimilla on päällään normaalit päivävaatteet ja lämmikkeenä kunnon villapuku ja villasukat. Jaloissaan hänellä on paksut toppatöppöset ja käsissään toppatumput.

– Kypärälakki suojaa niskaa ja kaulaa, mutta tämmöisellä kovalla pakkasella se ei kuitenkaan yksin riitä, vaan sen päällä on vielä fleecelakki. Tärkeässä roolissa on myös vaunuihin laitettava paksu lämpömakuupussi, jatkaa Salla.

Lämpömakuupussin päälle Salla laittaa vielä vaunun oman suojuksen ja tuulensuojaksi erityisen suojakankaan.

– Harsoakin voisi ihan hyvin käyttää, mutta tämä kangas on siitä hyvä, että se suojaa myös UV-säteiltä.

Pakkasrajan päättäminen?

YLE AkuuttiUlkona nukuttamisessa on eri koulukuntia esimerkiksi pakkasrajan suhteen. Marjo Tourulan tutkimuksen mukaan ihanteellisin lämpötila nukuttaa lasta ulkona oli miinus viisi astetta.

– Silloin löydettiin sopivin vaatetus ja myös vanhemmat arvioivat sen lämpötilan olevin sopivin. Toki kylmemmälläkin ilmalla lasta voi nukuttaa ulkona, kunhan huolehtii riittävästä vaatetuksesta ja vaunujen suojaamisesta. Ihan tarkkaa pakkasrajaa on hankala arvioida, koska ulkona nukkumiseen vaikuttavat vaatetuksen ja varusteiden lisäksi myös ympäristöolosuhteet.

Salla pitää ehdottomana pakkasrajana miinus viittätoista. Pienemmälläkin pakkasella hän käy katsomassa Saimia useaan kertaan kesken tämän unien. Sitä kylmemmällä säällä Saimi nukkuu aina sisällä.

YLE Akuutti– En vie Saimia ulos nukkumaan myöskään silloin, jos hänellä on yhtään flunssaa. Tai vastaavasti kesällä, jos on liian kuuma eikä vaunuja saa mihinkään varjoon, korostaa Salla Järvinen.

 

Asiantuntija: MARJO TOURULA, terveystieteiden tohtori, Oulun yliopisto

Toimittaja: TITTA VILPA