Hyppää pääsisältöön

Varo mitä kuvia linkität verkossa - postilaatikosta kun voi tipahtaa lasku

Pinterestin tekijänoikeudet puhuttavat ja Kopiosto onkin valmis puuttumaan tuoreen suosikkisivuston toimintaan.

Pinterest // Kuva: pinterest.com

Verkon kuumimmaksi sivustoksi kivunnut _Pinterest_puhuttaa nyt kaikkialla. Käyttäjät rakastavat helppoa valokuvasivustoa, mutta asiantuntijat ovat huolissaan tekijänoikeuksista - niitä kun ei kunnioiteta sivuilla laisinkaan.

Suomessakin voimakkaassa kasvussa oleva trendisivusto toimii siten, että käyttäjät lisäilevät omiin valokuva-albumeihinsa satunnaisia kuvia verkon syövereistä. Mikäli käyttäjä törmää surffaillessaan hienoon valokuvaan, voi hän viedä sen osaksi Pinterest-profiiliaan. Harva kuitenkin pohtii valokuvan alkuperää tai sitä, saisiko sitä edes viedä toiselle sivustolle.

Kopioston varatoimitusjohtaja Jukka-Pekka Timosen mukaan suomalaisten Pinterest-käyttäjien kannattaa olla valppaita sisältönsä suhteen.

- Se on täysin jokaisen omalla riskillä, jos sinne muiden kuvia pistää. Voisin Ihan hyvin kuvitella, että me puuttuisimme asiaan. Teimme ennen vuodenvaihdetta ison kyselytutkimuksen valokuvaajien keskuudessa juuri tämänlaisesta käytöstä ja miten he siihen suhtautuvat. Ja kyllä valokuvaajat on aika kypsiä siihen. Jos valokuvaaja sitä toivoisi tai jos me törmäisimme asiaan niin joko Kopiosto tai Tekijänoikeuden Tiedotus- ja Valvontakeskus lähettäisi käyttäjälle ilmoituksen, että ”ota kuvat pois sillä toimit luvattomasti”.

Timonen ei myöskään sulje pois yksittäisiä käyttäjiä kohtaan nostettavia oikeusjuttua.

- Sitä on vaikea sanoa tulisiko siitä korvausoikeudellinen kysymys, mutta totta kai oikeudenomistajalla on mahdollisuus siihen ja mahdollisuus viedä juttu vaikka tuomioistuimeen asti.

Lisää Kopioston, sekä digiasiantuntija Kari Haakanan mietteitä Pinterestistä voit lukea Alkuvuoden kuumin nettitrendi on laiton - rikotko sinäkin suosikkisivustolla lakia?.

Lähteet: YleX