Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Akillesjänteen repeämä ja verenpainemittari
”Olen 20-vuotias mies, harrastan salibandya. Loukkasin pelissä jalkani, jonka vuoksi menin lääkäriin. Vähän yllätyin, kun lekuri alkoi mitata verenpainetta pohkeesta, ja sitten sanoi että ei mitään hätää, tämä menee ohi ihan vain levolla. Valelääkärikö tässä sekoili vai mikä?”


Ei tässä ole kyseessä valelääkäri, eikä edes verenpaineenmittaus. Lääkäri on tehnyt Copelandin testin, jossa pohkeen ympärille laitetaan verenpainemittarin mansetti, ja siihen pumpataan sadan millin paine. Kun nilkkaa sitten koukistetaan, pitäisi paineen nousta. Jos paine ei nouse, tarkoittaa se akillesjänteen repeämää. Tällä kertaa paine on siis noussut, ja vamma lienee vain venähdys tai tulehdus.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 4.11.2015