Hyppää pääsisältöön

Luokattomat luottoluokittajat

Erkki Liikanen
Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen Erkki Liikanen Kuva: Yle luottoluokitus

Luottoluokitusyritykset ovat globaalitalouden tärkeimpiä toimijoita. Niillä on suuri osuus maailmantalouden kaaoksen synnyssä.

Luokittajat antoivat liian kauan liian hyvät luokitukset uudenlaisille sijoitustuotteille. Nämä sijoituspaketit oli usein kasattu yhdysvaltalaisille annettujen asuntolainojen varaan.

Luottoluokittajat olettivat, että asuntojen hinnat eivät koskaan lähde samanaikaisesti laskuun joka puolella Yhdysvaltoja. Sitten asuntokupla puhkesi ja hinnat alkoivat laskea kaikkialla.

Virheen paljastuttua luokittajat joutuivat luokittamaan sijoituspaketit uudelleen. Suuri osa paketeista sisälsi lainoja, joiden korkoja ja lyhennyksiä lainanottajat eivät pystyneetkään maksamaan. Valtaosa paketeista oli todellisuudessa arvottomia.

Yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset pankit sekä muut paketteihin sijoittaneet ajautuivat hetkessä vararikon partaalle.

Kokemuksesta viisastuneina luottoluokittajat ovat ahkerasti alentaneet etenkin euromaiden luottokelpoisuutta. Samalla ne ovat suututtaneet Euroopan unionin komission ja euromaiden hallitukset. Tekemistään virheistä huolimatta luottoluokittajat käyttävät edelleen suurta valtaa maailmantaloudessa.

Haastateltavat

  • Lauri Holappa, poliittisen taloustieteen yliopisto-opettaja, Turun yliopisto
  • Erkki Liikanen, pääjohtaja, Suomen Pankki
  • Heikki Niemeläinen, toimitusjohtaja, Kuntien takauskeskus
  • Jukka Pekkarinen, ylijohtaja, valtiovarainministeriö

Linkit

Luokittajia