Hyppää pääsisältöön

Lipputrokaus-skandaali ravistelee Britanniaa - syytettynä Euroopan suurin jälleenmyyntisivusto

Myös osa konserttijärjestäjistä on linkitetty osaksi lippujen jälleenmyyntiketjua.

Viagogo toimii myös Suomessa.

Brittiläinen tv-kanava Channel 4 sai torstaina korkeimmalta oikeudelta luvan näyttää skandaalinkäryisen dokumenttinsa, joka käsittelee Viagogo-lippukaupan toimintaa. Viagogo yritti estää dokumentin esittämisen vedoten asiakkaidensa yksityisyydensuojaan.

Ohjelmassa väitetään, että esimerkiksi suuri konserttijärjestäjä Live Nation - joka hoitaa kiertueet lähes kaikille suurimmille maailmantähdille - olisi varannut ison määrän kiertueidensa lipuista jälleenmyyjä Viagogolle. Monet fanit kertovat luulleensa, että ostavat loppuunmyydyn keikan lippua joltain toiselta fanilta, eivätkä promoottorilta. Lisäksi he maksavat lipuistaan huomattavasti suuremman hinnan kuin millä liput alunperin tulivat myyntiin. Kummastusta herättää myös se, että jälleenmyytävät liput ilmestyvät Viagogo-sivustolle vain minuutteja sen jälkeen, kun jokin tapahtuma on loppuunmyyty.

Viagogon pomo Ed Parkinson puolustelee bisnesmalliaan sillä, että hänen sivustonsa tehtävä on taata lippukaupan sujuminen.

- Me annamme kenen tahansa myydä sivustollamme ja suurinosa myyjistä ovat yksityishenkilöitä, mutta mukana on myös suurempia myyjiä, joiden joukossa voi olla konserttipromoottoreitakin.

- Me emme syrji ketään. Annamme kaikkien käydä kauppaa, kunhan vain huolehtivat, että ostetut liput toimitetaan ostajalle.

Viagogon liikeidea perustuu siihen, että se ottaa välittäjäpalkkion myydyistä lipuista.

Lippujen jälleenmyyntiä kritisoivat fanit kertovat myös, että joidenkin halutuimpien eturivin paikkojen lippuja päätyy suoraan jälleenmyyntisivustoille. Viagogon pomon mukaan tietty määrä niistä ohjautuu sille promoottorien kanssa tehtyjen yhteistyösopimusten takia.

Live Nation ja SJM Concerts eivät ole kommentoineet asiaa. Promoottoreiden yhdistys on myöntänyt, että jotkut konserttijärjestäjistä ovat osittain mukana lippujen jälleenmyynnissä. Sen mukaan näin tehdään, että yksityisten trokaajien pyytämät hinnat pysyisivät kurissa ja tarjolla olisi aitoja lippuja. Sen mukaan fanit pitävät enemmän siitä, että ylihinta menee promoottorin kautta artistille, eikä jonkun yksityisen ammattikauppiaan taskuun.

Viagogo toimii 26 Euroopan maassa.

Lähteet: BBC