Hyppää pääsisältöön

Tutkimus: näin tunnistat huijarin nettideitti-ilmoituksen

Kaksi yliopistoa Yhdysvalloissa otti selvää, miten ihmiset muuttavat itseään nettitreffejä naaratessaan.

Sydämet // Kuva: iStockphoto

Huijareiden käyttäytymismallien jäljille päästiin, kun verrattiin 78 nettideittaajan kuvauksia itsestään siihen, mitä he oikeasti ovat. Ne, jotka valehtelevat eniten, eivät useimmiten käytä itsestään sanaa minä. Itseään kuvatessaan he myös käyttävät kiertoilmaisuja - esimerkiksi sanojen jännittävä tai mielenkiintoinen tilalla käytetään esimerkiksi sanaparia ei tylsä. Lisäksi heidän kuvauksensa ovat lyhyitä.

- Valehtelijat tekevät tämän, koska haluavat etäännyttää itsensä petollisista sanoistaan, tutkija Catalina Toma sanoo.

Kun tutkijaryhmä syynäsi nettiprofiileja edellä mainitut asiat mielessä, onnistui sen löytää 65 prosentin tarkkuudella ilmoituksissaan valehdelleet.

Useimmat valheet liittyivät painoon. Naiset kevensivät painoaan keskimäärin nelisen kiloa, kun miehet tyytyivät kaunistelemaan lukua vajaan kilon verran. Puolet huijareista muuttivat pituuttaan ja lähes viidennes muutti ikänsä.

Lähes kaikki tutkimuksessa mukana olleet huijasivat jossain määrin nettiprofiilinsa tiedoissa.