Hyppää pääsisältöön

Rakkaudesta suomalaiseen mieheen

Vaatemainos 1960-luvulta. Kuva: Kalle Kultala, Yle

Jukolan Jussien piirteet

Kyselen asiaa eri-ikäisiltä, 26–50-vuotiailta naisilta, jotka ovat löytäneet Suomesta rakkauden. Suomalaisen miehen yleisten piirteiden hahmottaminen ei ole heille ollenkaan vaikeaa: vaikka henkilötasolla toki eroja löytyy, yhteiset tekijät toistuvat joka vastauksessa.

Pohjolan perukoiden miehet ovat rehellisiä ja käytännöllisiä, he pitävät tiukasti rahoistaan kiinni, vihaavat valheita, puhuvat vähän (paitsi humalassa) ja toimivat enemmän. He myös tekevät kotona enemmän kotitöitä ja ovat luotettavia ja uskollisia.

Nainen, 33, kotimaa Brasilia:
– Suomalaismiehet ovat komeita kuin marmorista leikatut Michelangelon patsaat, ja he kunnioittavat naisiaan enemmän kuin brasilialaiset. Lisäksi suomalaismiehet ovat hyvin mutkattomia... ja vähän naiiveja. On aivan hulvatonta, että he saattavat esimerkiksi vierailulla rehellisesti möläyttää, etteivät he pidä heille tarjotusta ruuasta. Ja toisaalta on pelottavaa, että he luottavat kaikkiin kyselemättä. Minulla on jatkuvasti sellainen tunne, että he tarvitsevat suojelua!

Ja kun selvisi, että yksi mekoista on pestävä käsin, hän lupasi hoitaa senkin. Tätä ei koskaan tapahtuisi Venäjällä!
Nainen, 26, kotimaa Venäjä:
– Suomalaiset miehet ovat verrattain uskollisia, ja yleensä he pitävät lupauksensa. He ovat myös itsenäisempiä kuin venäläiset, jotka usein muuttavat suoraan äidin helmoista vaimonsa huoltapidettäviksi. Venäjällä siivous ja ruuanlaitto ovat naisten hommia. Minä olin todella otettu, kun suomalainen ex-poikaystäväni lupasi pestä pyykkini lomani aikana. Ja kun selvisi, että yksi mekoista on pestävä käsin, hän lupasi hoitaa senkin. Tätä ei koskaan tapahtuisi Venäjällä!

Prinsessaunelmien sijaan arkisia asioita

Suomalaismiehiltä ei naisten mukaan kannata odottaa suuria romanttisia eleitä. Ne kolme kuuluisaa lemmen sanaa eivät tipahda suomalaisjörön huulilta herkästi, ja treffeilläkin molemmat maksavat oman laskunsa.

Nainen, 50, kotimaa Puola:
– Puolalaismiehet ovat taipuvaisia suuriin rakkaudenosoituksiin, koska he haluavat tehdä naiseensa vaikutuksen. Suomalaismiehet ovat järkeviä ja käytännöllisiä eivätkä he halua tuhlata rahojaan. Puolassa mies maksaa aina myös naisen kulut treffeillä.

Nainen, 29, kotimaa Espanja:
– Suomalaiset miehet ovat alkuun vähän kylmiä... He eivät avoimesti kehu tai kerro, että pitävät naistaan kauniina. Mutta sitten, kun he ovat jonkun kanssa yhdessä, he ovat uskollisesti yhden naisen miehiä.

Haastattelemani naiset ovat kuitenkin yksimielisiä siitä, että suomalaismiehet osoittavat auliisti rakkauttaan arkisin teoin. Filippiiniläiset, venäläiset ja latinot lempivät naistaan sanoin ja rahoin, mutta moneen naiseen oli tehnyt vaikutuksen suomalaismiehen vaitelias, mutta järkähtämätön kumppanuus ja lupausten lähes orjallinen pitäminen.

Nainen, 41, kotimaa Filippiinit:
– Filippiiniläiset ja suomalaiset miehet ovat täysin erilaisia! Filippiiniläismiehet ovat hyvin suloisia sanoissaan, mutta vähemmän toimeliaita tekemisissään. He kohtelevat naistaan kuin prinsessaa, mutta toisaalta odottavat tämän palvelevan heitä kotona. Suomalaismiehet puolestaan eivät puhu kauniita sanoja, rakkauden tunnustaminen sanallisesti tuntuu olevan heille suorastaan vaikeaa. Mutta heihin voi luottaa, ja rakkauden tuntee teoissa. He eivät myöskään ole yhtä mustasukkaisia kuin filippiiniläismiehet.

Käykö Suomessa flaksi?

Suurin osa haastattelemistani naisista elää parisuhteessa, mutta kukaan heistä ei epäile, etteikö Suomessa olisi helppoa löytää seuraa, sillä suomalaismiehet tuntuvat tykkäävän eksoottisen tummista naisista. Myös itänaapurin vaaleaveriköt ovat miesten mieleen. Kehuja ja kommentteja naiset kuulevat ihan arkisissa paikoissa, kuten ruokakaupoissa.

Suomalaismiesten kiinnostusta ei kuitenkaan sytytetä samoin keinoin kuin kotimaassa.

Kotimaassani on ihan normaalia hymyillä paljon ja olla vähän flirtti, mutta suomalaiset miehet pelkäävät ihan kuollakseen tuollaista käytöstä. Voin aistia heidän kauhunsa flirtatessani.
Nainen, 33, kotimaa Brasilia:
Kotimaassani on ihan normaalia hymyillä paljon ja olla vähän flirtti, mutta suomalaiset miehet pelkäävät ihan kuollakseen tuollaista käytöstä. Voin aistia heidän kauhunsa flirtatessani. Ja olen naimisissa, joten minulla ei ole edes mitään taka-ajatuksia!

Samoilla linjoilla ovat myös muut haastattelemani naiset: vaatimattomuus, hymy ja katse toimivat parhaiten. Liian avoin tai vilkas käytös pelästyttää suomalaisen miehen, ja peli on menetetty. Treffeillä itseään ei saa korostaa, vaan on parempi antaa miehen puhua ja loistaa.

Nainen, 26, kotimaa Filippiinit:
– Suomalaismiesten kanssa ei pelailu auta. Heidän kanssaan on oltava 100 % rehellinen koko ajan jokaisessa yksityiskohdassa, koska he vihaavat valehtelua.

Baareissa ulkomaalaistaustaisille naisille riittäisi aina vientiä, mutta humalainen mies ei kiinnosta.

Hei, lähtisiksä tyttö jatkoille?

Suomalaiset miehet juovat liikaa. Haastattelemilleni naisille selvästi isoin kiinnostuksentappaja on suomalaismiesten juomakulttuuri.

Nainen, 41, kotimaa Filippiinit:
– Aivan äärimmäinen kiinnostuksen sammuttaja on humalainen mies, joka tulee suoraan kysymään seksiä. Ja valitettavasti miehet tulevat humalassa hyvin usein ja helposti juttelemaan.

Nainen, 33, kotimaa Brasilia:
– Suomalaismiehillä on huonot tavat. Ainakin syljeskely, nenän niistäminen pöydässä ja nenän kaivaminen ovat täällä hyvin sisäistettyjä tapoja... Ja känniset miehet ovat aivan oma lukunsa. Minulle he ovat ehdoton no-no! Ei mene jakeluun, miten he voivat ylpeillä kännissä tehdyillä tyhmyyksillä.

Myös miesten sulkeutuneisuus ja heikko itsetunto vaivaavat naisia.

Nainen, 26, kotimaa Filippiinit:
– Suomalaisista miehistä ei koskaan tiedä, mitä he todella ajattelevat. He pitävät tunteensa ominaan.

Nainen, 26, kotimaa Portugali:
– En yhtään pidä siitä, että suomalaismiehet mollaavat itseään tarkoituksella. On ok kertoa asiat suoraan ja rehellisesti, mutta se, että mies toistelee päivästä toiseen kuinka surkea on ja kuinka elämä on ja tulee aina olemaan yhtä sotkua, ei todellakaan motivoi tutustumaan syvemmin.

Yksittäisistä asioista ärsyttävintä suomalaismiehissä on haastateltujen naisten mukaan se, että suomalaiset miehet voivat aivan kylmäverisesti laittaa omat suunnitelmansa ja kaverinsa kaiken muun edelle – saunailloista ei tingitä eikä suunnitelmia poikien kanssa muuteta naisen vuoksi.

Myöskään herrasmiehen tapoja ei voi naisten mukaan ottaa Suomessa itsestäänselvyytenä.
Myöskään herrasmiehen tapoja ei voi naisten mukaan ottaa Suomessa itsestäänselvyytenä. Ovien aukaiseminen tai naisen auttaminen ongelmatilanteessa on täysin yksilöstä kiinni.

Nainen, 26, kotimaa Venäjä:
– Huonoin puoli suomalaisissa miehissä? He laittavat omat asiansa aina tärkeysjärjestyksessä ykkössijalle. Myös monet pienet, kauniit eleet puuttuvat. Suomalaismiehiltä ei saa koskaan kukkia eivätkä he auta kantamaan esimerkiksi painavia laukkuja. Jos pyydät heitä auttamaan, he kyllä kertovat ilmeellään, että se on aivan liikaa pyydetty.

Kunnon kumppani

Suomalaisen miehen kuva ei ole kaikilta osin imarteleva. Mikä loppujen lopuksi pitää ulkomaalaiset naiset kylmässä Pohjolassa miestensä rinnalla?

Sheila, 26, löysi miehensä kansainvälisen verkkosivuston kautta. Alkuun iso ikäero ja etäisyys saivat molemmat lähettämään viestejä vain huvin vuoksi. Mutta pian Sheila huomasi kirjoittelevansa nykyisen miehensä kanssa päivittäin.

– 525 sähköpostia myöhemmin mieheni sanoi haluavansa tulla tapaamaan minua Filippiineille. Suostuin, koska emme olleet tehneet mitään lupauksia parisuhteesta, ja meitä yhdisti rakkaus musiikkiin. Olin utelias tapaamaan hänet.

Rakkaus syttyi viikon lomareissulla, ja lyhyen seurustelun jälkeen Sheila päätti seurata rakastaan Suomeen, vaikka ystävien ja suvun jättäminen oli vaikeaa.

Filippiiniläis-suomalaisessa parisuhteessa kulttuurierot ovat suuret. Suomalaisten miesten tapa vaieta kiusaa Sheilaa.

– En ymmärrä, miksi suomalaiset miehet haluavat niin itsepintaisesti pitää kaikki tunteensa sisällään. He ovat todella varautuneita. Ja jos yrität pitää heille mykkäkoulua, voit olla varma, että se olet kuitenkin sinä, joka hiljaisuuden rikkoo ensimmäiseksi. Filippiineillä miehet ovat jatkuvasti kiinnostuneita naistensa ajatuksista ja tunteista.

Kuuden vuoden jälkeenkin pariskunta on kuitenkin onnellisesti naimisissa. Suomalaismiesten parhaat puolet on Sheilan mukaan helppo listata.

– Se, mitä rakastan suomalaisissa miehissä eniten on heidän rehellisyytensä ja uskollisuutensa. He pitävät sen, minkä lupaavat. Ja naidessaan ulkomaalaisen naisen he ovat valmiita omaksumaan myös vaimonsa kulttuurin  ja tulevat helposti toimeen erilaisten tapojen kanssa.

Yhteen kysymykseen Sheila ei kuitenkaan vieläkään ole löytänyt vastausta.

– Miksi suomalaiset miehet seuraavat tv:stä jalkapalloa tai jääkiekkoa kuin uskontoa, mutta eivät liiku itse lainkaan?

Linkit:

Linda Lappalainen

Kommentit
 • Keskustele tässä energiantuotannosta!

  Onko hajautettu energiantuotanto tulevaisuuden malli?

  Uusiutuvien energialähteiden käyttö on jo monasti taloudellisestikin järkevää. Uusiutuvan energian hajautettu tuotanto ei vaadi massiivisia ja kalliita energiansiirtojärjestelmiä. Voidaanko pienvoimalaitoksilla päästä eroon fossiilisista polttoaineista? Kuinka paljon Suomen energian tuotantoa kannattaisi hajauttaa? Näitä kysymyksiä pohditaan nyt Mikä maksaa -ohjelmassa.

 • Keskustele "vanhoistapiioista"

  Onko vanhojapiikoja vielä olemassa?

  Onko yksineläminen välttämättä ihmisen oma valinta? Ruotsalainen toimittaja ja kirjailija Malin Lindroth sanoo kirjassaan, että hänelle yritetään aina tarjota tätä selitystä, että "niin, nykyäänhän on ok valita yksinolo." Hänelle kyse ei ole ollut valinnasta, vaan hän on jäänyt vastoin tahtoaan yksin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele tässä energiantuotannosta!

  Onko hajautettu energiantuotanto tulevaisuuden malli?

  Uusiutuvien energialähteiden käyttö on jo monasti taloudellisestikin järkevää. Uusiutuvan energian hajautettu tuotanto ei vaadi massiivisia ja kalliita energiansiirtojärjestelmiä. Voidaanko pienvoimalaitoksilla päästä eroon fossiilisista polttoaineista? Kuinka paljon Suomen energian tuotantoa kannattaisi hajauttaa? Näitä kysymyksiä pohditaan nyt Mikä maksaa -ohjelmassa.

 • Nelli Ruotsalainen puhuu runoissaan suunsa puhtaaksi patriarkaatista

  Nelli Ruotsalaisen teos kisaa Tanssivasta karhusta.

  Nelli Ruotsalaisen esikoisteos on suorapuheinen kuvaus sukupuolirooleista ja niistä vapautumisesta. Omaelämäkerrallisissa runoissa henkilökohtaisesta kasvaa poliittista. Täällä en pyydä enää anteeksi on ehdolla tämänvuotisen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi.

 • Keskustele "vanhoistapiioista"

  Onko vanhojapiikoja vielä olemassa?

  Onko yksineläminen välttämättä ihmisen oma valinta? Ruotsalainen toimittaja ja kirjailija Malin Lindroth sanoo kirjassaan, että hänelle yritetään aina tarjota tätä selitystä, että "niin, nykyäänhän on ok valita yksinolo." Hänelle kyse ei ole ollut valinnasta, vaan hän on jäänyt vastoin tahtoaan yksin.

 • Keskustele epäkohtien korjaamisesta

  Miksi ihmiskunta sopeutuu vääryyksiin?

  Maailma on täynnä suuria epäkohtia, jotka olisivat kuitenkin korjattavissa. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja syvä eriarvoisuus. Miksi ihmiset eivät joukolla ala vaatia muutoksia, vaan liian helposti tyytyvät toteamaan, että maailma nyt vaan on epäreilu paikka? Mikä voisi olla sellainen maailmanlaajuinen liike, että se saisi todella aikaan muutoksia?

 • Kulttuurijohtaja, kansanmuusikko Sari Kaasinen: "Toimeliaan karjalaisäidin malli ohjaa minua."

  Kulttuurijohtajana olen myös äiti

  Vahvat karjalaisnaiset ja suvun äidit ovat vaikuttaneet Joensuun kulttuurijohtaja ja muusikko Sari Kaasisen elämään. Kolmelle tyttärelleen Kaasinen toivoo antaneensa hyvät elämän eväät. Kaikki kolme ovat jo lentäneet pesästä, mutta naisten välinen yhteys on vahva. Rääkkylän Rasinkylään pari vuotta sitten takaisin muuttanut Sari Kaasinen on aina innostunut uusista haasteista. Joensuun kulttuuri johtajana nykyään toimiva Kaasinen iloitsee kotikaupunkinsa kulttuurimyönteisyydestä.

 • Toivokaa runoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Kun koulut loppuvat, valkolakit painetaan päähän ja Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta. Millaisesta lapsuudesta sinun toiverunosi kertoo? Viekö se ikuisesti kestäviin kesiin ja huolettomaan leikkiin vai onko mukana myös tummempia sävyjä?

 • Keskustele tässä kasvuyrityksistä!

  Uskallatko sijoittaa kasvuyritykseen

  Moni on kiinnostunut sijoittamaan kasvuyrityksiin, mutta kokee ettei tiedä niistä riittävästi. Kenelle sijoittaminen kasvuyrityksiin sopii? Millaisia ovat riskit? Vieraina johtaja Markku Jussila Springvest Oy:stä ja toimitusjohtaja Pia Santavirta Pääomasijoittajat ry:stä.

 • Keskustele raitistumisesta

  Miten raitistua?

  Oletko itse raitistunut tai oletko seurannut läheisesi kamppailua alkoholismin kanssa? Mikä auttoi, mikä ei? Pitääkö alkoholistin pyrkiä täysraittiuteen vai riittääkö juomisen vähentäminen?

 • Kapellimestari Hannu Lintu rakastaa pitkiä lentoja

  Kapellimestari Hannu Lintu nauttii työstään myös ulkomailla.

  Radion sinfoniaorkesterin järjestyksessä kahdeksas ylikapellimestari Hannu Lintu tekee paljon töitä ulkomailla, viime aikoina erityisesti Tokiossa, Washingtonissa, Dallasissa ja Detroitissa sikäläisten sinfoniaorkesterien kanssa. Konserttimatkat ovat hänelle kuitenkin muutakin kuin työtä: ne merkitsevät omaa aikaa ja lepoa kotikaupungin Helsingin kiireisestä arjesta. Tie maailmanmenestykseen alkoi Raumalta.

 • Keskustele tässä eläkkeistä!

  Vieläkö eläkepommi tikittää?

  Väki vanhenee ja syntyvyys alenee vuosi vuodelta. Viime vuonna vauvoja syntyi ennätysmäisen vähän eli 47 577. Syntyvyys on laskenut koko tämän vuosikymmenen ajan. Nykyistä vähemmän vauvoja Suomeen syntyi viimeksi 1800-luvulla. Riittävätkö eläkejärjestelmämme rahkeet myös tulevaisuudessa? Kuinka paljon eläkeikämme vielä nousee?