Hyppää pääsisältöön

Helsingin kauppatori sykkii aamusta iltaan

Tori on tunnelmallinen lyhytelokuva Helsingin kauppatorista kesältä 1962. Monilla palkinnoilla palkittu Erkko Kivikosken lyhytfilmi kuvaa runollisesti torin elämää aamusta iltamyöhään.

Upeasti kuvattu mustavalkoinen filmi seuraa torikauppiaiden ja torin asiakkaiden elämää, kun kalat, hedelmät ja vihannekset vaihtavat omistajaa. Musiikki on Heikki Laurilan käsialaa.

Tori sai aikoinaan Jussi-patsaan, Hopeisen karhun Berliinin elokuvajuhlilla ja useita muita kansainvälisiä palkintoja.

Erkko Kivikoski aloitti uransa Fennada-Filmissä kamera-assistenttina. Hän teki kuusi pitkää elokuvaa ja joukon lyhytkuvia.

Kivikoski sai elokuvistaan kuusi Jussia ja useita kansainvälisiä palkintoja.

Herätyskello ja kahvikuppi toripöydällä
Tori elää erityisesti aamuisin. Herätyskello ja kahvikuppi toripöydällä Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Helsingin kauppatori
Torimyyjä
Tori on myös kohtaamispaikka. Torimyyjä Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Helsingin kauppatori
Pesuauto torilla
Pesuauto päättää toripäivän. Pesuauto torilla Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Helsingin kauppatori

Tori-ohjelman tekijät

Tuotanto: Elokuva Oy, Yleisradio 22.3.1965
Käsikirjoitus ja ohjaus: Erkko Kivikoski
Kuvaus: Virke Lehtinen
Tuotantojohto: Anelma Vuorio
Musiikki: Heikki Laurila

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto