Hyppää pääsisältöön

Karkauspäivänä nainenkin saa kosia

Karkauspäivää on pidetty nurinkurisuuksien päivänä ja sen tunnetuin perinne liittyy naisten lupaan kosia. Lapinjärvellä kosintapäivän ideaan tartuttiin tosissaan ja pareja houkuteltiin julkiseen kosintaan ja poikamiehiä poikamiespörssiin.

Entisaikaan ajatus naisesta kosijana oli vieras, mutta karkauspäivänä sekin oli mahdollista. Suomeen karkauspäivän kosimisperinne rantautui 1800-luvun lopulla. Mikäli mies kieltäytyy kosinnasta tulisi hänen perinteen mukaan ostaa kosijalle hamekangas.

Kosintaperinne elää yhä ja Lapinjärvellä Itä-Uudellamaalla on karkauspäivän kosinnasta tehty myös julkinen tapahtuma, jolla houkutellaan kuntaan uusia asukkaita.

Marja Pohjola kosi Janne Lainetta Lapinjärven ensimmäisessä kosintatapahtumassa vuonna 2000. Idea oli tuntunut sopivan pähkähullulta ja Marja oli päättänyt että "täytyy joskus tehdä elämässä asioita vähän eri tavalla". Janne suostui kosintaan ja vastauskin oli valmiiksi mietitty julkista tilaisuutta varten, mutta lopulta jännitys vei sanat mennessään ja vastaus oli lyhyen ytimekäs "juu".

Lapinjärven kunnanjohtaja ja karkauspäivän kosintapäällikkö Peter Backman on tyytyväinen tapahtuman saamaan huomioon ja ennenkaikkea onnelliseen lopputulokseen. Tuolloin kahtena karkausvuonna järjestetty tapahtuma oli tuonut kymmenen uuden parin mukana kuntaan 14 lasta.

Julkiseen kosintaan uskaltautuneille pariskunnille on luvassa myös palkinto. Jos pariskunta on seuraavana vuonna naimisissa ja kirjoilla kunnassa, saa pari tontin puoleen hintaan.

Karkauspäivän kosintatilaisuuksia on pidetty Lapinjärvellä vuosina 2000, 2004 ja 2008. Vuonna 2012 tapahtumaa ei järjestetty tiukan taloustilanteen vuoksi.

Tietolaatikko

Karkausvuosi on 366-päiväinen vuosi, jonka helmikuuhun on lisätty 29. päivä eli karkauspäivä. Karkauspäivä lisätään vuoteen, jotta kalenterivuoden vuodenajat vastaisivat astronomisia vuodenaikoja. Karkauspäivää vietetään neljällä jaollisina vuosina lukuun ottamatta niitä sadalla jaollisia, jotka eivät ole jaollisia neljälläsadalla, koska Maan kierto Auringon ympäri kestää noin 365 päivää, viisi tuntia, 48 minuuttia ja 46 sekuntia.

Karkauspäivän entinen ajankohta 24.2. on peruja yli 2000 vuoden takaa Julius Ceaserin kalenteriuudistuksesta. Tuolloin roomalaisten viimeinen kuukausi päättyi helmikuun 23. päivänä, jonka perään oli aiemmin lisätty kokonainen karkauskuukausi. Karkauspäivä säilytti paikkansa kalenteriuudistusten jälkeenkin kunnes vuonna 1998 karkauspäivä siirrettiin helmikuun 29. päiväksi ja ensi kertaa sitä vietettiin 29.2.2000.

Kommentit