Hyppää pääsisältöön

Kotikonsteja flunssaa vastaanJoko alkaa kuumottaa? Jos alkaa, syynä ei ole ilmastonmuutos, vaan viheliäiset virukset, jotka aiheuttavat muutoksia ihmisten lämpötiloihin – ja myös ilmeisiin.

Tiedetään, tiedetään, flunssa ja influenssa ovat eri asia ja tässäkään jutussa niitä ei saisi yhteen niputtaa. Mutta ei jakseta nipottaa. Sängyn pohjalla yskivälle se on loppujen lopuksi ihan sama mikä pöpö kehossa jyllää, kunhan siitä vain pääsisi eroon.

YLE AkuuttiSiksipä tässä jutussa vedetään mutkat suoriksi. Sairas on sairas kunnes toisin todistetaan, ja sittenhän hänestä tulee terve.

Sitä ennen edessä on monen päivän kärsimysnäytelmä, kun elohopea nousee mittarissa 39 asteeseen. Eli suunnilleen samaan lukemaan kuin mihin elohopea laskee siinä ikkunan toisella puolella.

Jäätelöä ja C-vitamiinia

Mutta mikä helpottaisi oloa, ja auttaisi jopa parantumaan? Lääkkeitä löytyy, mutta niin löytyy kotikonstejakin, ainakin Akuutin naamatuttujen mukaan.

– Flunssan ja varsinkin influenssan kurkkukipuun auttaa parhaiten jäätelö, kannattaa kokeilla, Carita Logrén kertoo.

YLE Akuutti– Välittömästi, ensioireiden ilmaannuttua, kuusi grammaa C-vitamiinia naamaan ja villasukat jalkaan, Jarmo Haapa-aho opastaa.

– Raakaa inkivääriä kupposen pohjalle, vihreää teetä päälle sekä puristettua sitruunaa. Inkiväärin palaset syödään lopuksi aina kupposen jälkeen. Makeutukseksi steviaa, koska sokeri on paha juttu flunssassa. Tätä juodaan monta kertaa päivässä heti, kun ensi oireet tulevat. Ja sitten peiton alle, sillä pitää saada itsensä hikoilemaan hyvin, Hannele Honkanen tietää.

Eeva Savolan vinkki on toivon mukaan nakattu kieli poskessa: Hoitamalla paranee seitsemässä päivässä ja hoitamattomana viikossa.

Enemmän kuin sata jänistä

Kotikonstien runsaus kertonee taudin voittamisen tarpeellisuudesta. Parin päivän nopeutus paranemisessa olisi enemmän kuin sata jänistä.

YLE AkuuttiJoka tapauksessa paraneminen tapahtuu vain ajan kanssa, vaikka olo on kuin juhlien jälkeen.

Entäpä onko moinen olotila itse aiheutettu? Tuskan keskellä monella juolahtaa mieleen, että olisipa se influenssarokote kannattanut sittenkin ottaa. Niin kuin terveysaseman tädit syksyllä vinkkasivat. Tai olisipa kannattanut jättää menemättä sinne kissanristiäisiin, jossa se virus varmaankin tarttui.

Ristiäiset eivät kuitenkaan johda hautajaisiin, vaikka välillä siltä saattaakin tuntua. Mutta olisiko taudin voinut välttää kokonaan, ihan kotikonstien avulla?

– Pesee kädet useasti päivässä, niin koko flunssaa ei edes tule, Raisa Viander vinkkaa.

– Itse syön paljon valkosipulia, liekö syy siinä, etten ole sairastanut flunssaa pitkään aikaan, Mervi Saastamoinen sanoo.

– Yksinkertaisesti terveelliset elämäntavat ja terveellinen ruokavalio. Lisänä säännöllinen monipuolinen liikunta, ei alkoholia, eikä tupakkaa, eikä juurikaan ”höttöhiilareita”. Lisäksi olen syönyt ympärivuoden D-vitamiinilisää kohtuudella. Tähän lisäksi vielä riittävästi unta ja lepoa, Jukka-Pekka Pirhonen kirjoittaa.

– Säännöllinen hunajateen juominen sekä säännöllinen D-vitamiinin syönti pitää flunssat pois. Todettu jo muutaman vuoden ajan, Irma Oikarinen vihjaa.

Sairastuminen on saletti

Tässä vaiheessa sängyn pohjalta alkaa kuulua nurinaa ja narinaa. Aina niitä ohjeita kuulee semmoisilta ihmisiltä, jotka eivät muutenkaan juuri sairastele. Sen sijaan omalla kohdalla sairastuminen on saletti, tekipä mitä tahansa.

YLE AkuuttiKuinkahan paljon pelkkä usko kotikonsteihin auttaa taudin voittamisessa. Luultavasti melko paljon.

Ja onpahan ainakin tekemistä, kun vetää vitamiineja naamariin ja keittelee hunajateetä. Tai ainahan sitä voi keksiä jotain oikein mukavaa tekemistä, niin ei huomaa huonoa oloa ollenkaan.

Siinä se aika kuluu, ja kuinkas ollakaan, tauti talttuu ja edessä on taas terve jakso ennen seuraavaa sairastumista.

Parantukaa pian!

Toimittaja: MATTI AHOLA

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 23.11.2015