Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Fiskarsin lumentyönnin testin tehokkain

Lumenluontiin on monenlaisia välineitä: on lumilinkoa, lumikolaa, lumilapiota ja viimeisenä tulokkaana lumentyönnin. Tätä lumikolan ja lumilapion välimuotoa testasivat kolme kovaa omakotiliiton omakotitalkkaria Kai Mäntyniemi ja Jani Korelin Vantaalta sekä Peter Knight Helsingistä.

He loivat lumia mummojen pihapoluilta testityöntimillä parin viikon ajan. Malleja testattiin päivästä muutamaan.

Tänä talvena lumenluontikeikkoja on kertynyt jopa kymmenen päivässä, joten miehillä oli selvä kuva hyvän lumentyöntimen ominaisuuksista. Jani Korelin arvosti erityisesti lumentyöntimen monikäyttöisyyttä.

- Se on kevyt, mutta samalla jämäkkä, semmoinen miehekäs, voi luottaa materiaaleihin, että se kestää. Se irrottaa ja kerää lunta ja osittain korvaa perinteistä lumikolaa ja sitten taas sysäyttää semmosen pienen kuuppalapion kokonaan sivuun.

Kai Mäntyniemen mielestä hyvä lumentyönnin liukuu hyvin lumessa ja siitä saa hyvän otteen.

Peter Knight taas jaksaisi tehdä hommia sopivalla lumentyöntimellä koko päivän.

- Mutta jos se on liian pieni, se on raskasta, Peter totesi.

Testattavat lumentyöntimet olivat muovikuupallisia Clas Ohlsonin perusmalli, yksi Fiskarsin eniten myydyistä malleista Fiskars 143000, joukon ainoa puuvartinen lumentyönnin Masi 45 sekä ergonomisella varrella varustetut Alpinus Ergometal RED ja Sonneck Snow Master sekä vertailun vuoksi Sonneckin alumiinikuuppainen malli Sonneck Snow Master Alu-pro. Testimallit maksavat viidestoista eurosta neljään kymppiin.

Luja muovi kestää

Lumentyöntimessä sen paino, mitoitus ja materiaali ratkaisevat. Kuupan pitää olla lujaa muovia. Clas Ohlsonin mallissa ja Sonneck Snow Masterissa se jousti liikaa.

Kuupan koolla oli merkitystä

Clas Ohlson ja Masi olivat raavaiden miesten käsiin liian pieniä.

- Ehkä ne on tehty naisten käyttöön, leidimalleja. Niillä ei oikein pysty tekemään leveätä polkua, Kai Mäntyniemi totesi muita malleja lyhyemmistä ja kapeammista lumentyöntimistä. Niiden kuupat olivat 46 senttiä leveät. Syvyyttä Clas Ohlsonin kuupassa oli yhdeksän senttiä ja Masissa 10.
Fiskarsin valttina sen monikäyttöisyys

Fiskarsilla lumen heitto sen sijaan sujui vaivatta.
- Kun lunta on nyt paljon joka puolella pihaa tai tiellä, sitä on pakko heittää pitkälle, Peter totesi lumivallien keskeltä.

Luisto lumessa on oleellista

Fiskars myös luisti parhaiten lumessa. Sonneckin alumiininen verrokki sen sijaan tökkäsi pahasti, koska varsi oli kiinnitetty kuupan ulkopuolelle.
- Heti, kun alkaa työntää, niin se pysähtyy kuin seinään, Jani päivitteli selvää suunnitteluvirhettä.

Voittaja Fiskars oli kaikkien suosikki keveytensä, lujuutensa ja monikäyttöisyytensä ansiosta. Painavampi kuuppa jätti ergonomisen Alpinuksen toiseksi. Hutera kuuppa taas verotti muovisen Sonneckin pisteitä. Alumiininen verrokki ei toiminut lumentyöntimenä, joten sen kallein hinta oli liioittelua.

Malli Pisteet (1-5) Hinta
Fiskars 143000 4,5 26,90
Alpinus Ergometal Red 3,7 15,95
Sonneck Snow Master 2,8 29,00
Masi 45 2,0 19,90
Clas Ohlson 2,0 14,95
Sonneck Snow Master Alu-Pro 1,3 39,90

Mutta pärjääkö pelkästään lumentyöntimellä? Kain mielestä isolla pihalla, jossa on paljon lunta, kola on lumentyönnintä parempi. Lumentyönnin toimisi viimeistelytyökaluna. Pelkällä kolallakaan ei siis selviä.

- Ehdottomasti kolan kanssa tarvitsee lumentyöntimen, Kai vahvisti.
Janin mielestä isollakin pihalla pärjää pelkällä lumentyöntimellä, jos sataneen lumen luo ajoissa ja usein pois.

- Tosin se vaatii paljon siltä työntimeltä, Jani puolestaan totesi ja nappasi suosikkinsa Fiskarsin käteensä ja jatkoi lumen luontia.

Tiina Lappalainen, Kuningaskuluttaja, Tutkiva asia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.