Hyppää pääsisältöön

Petri Hiltunen tuo Väinämöisen 2000-luvulle

Väinämöinen on sarjakuvapiirtäjä Petri Hiltuselle läheinen hahmo. Puupäähattu-palkittu Hiltunen tunnetaan useissa sanomalehdissä ilmestyvästä Väinämöisen paluu -sarjakuvasta.

Tietolaatikko

Väinämöisen paluu -sarjakuvan lisäksi Petri Hiltunen tunnetaan myös Kalkkaro-lännensarjakuvasta. Hän on myös muokannut sarjakuvamuotoon kaksi Robert E. Howardin novellia, Shakespearen Macbeth-näytelmän ja Ksenofonin Kyyroksen sotaretki -teoksen.

Hiltusen kuvittamia piirroksia on ilmestynyt useissa kirjoissa ja esimerkiksi Tähtivaeltaja-lehdessä. Hän on ollut myös mukana piirtämässä Lordi-aiheisia sarjakuvia.

Väinämöisen paluu kertoo Kalevalan sankarista, joka palaa 2000-luvun Suomeen ja joutuu tutustumaan nykyajan ihmeisiin. Humoristisessa sarjakuvassa viitataan usein Kalevalan tarinoihin.

Satusuomalainen-ohjelmassa Petri Hiltunen pohtii Kalevalan tietäjän hahmoa ja sankarimyyttiä. Hiltunen kuvailee Väinämöistä sanoin tiedemies, eksentrikko, tutkija, vaihtoehtoihminen ja aktivisti. Hiltusen mielestä Väinämöinen on yksi tärkeimmistä suomalaisuuden ilmentäjistä. "Kaikki suomalaisuus kiteytyy Väinämöisessä."

Ylen Opettaja.tv -ohjelmassa Petri Hiltunen opastaa mielenkiintoisella ja värikkäällä otteella Haminan lukiolaisia sarjakuvan maailmaan. Hiltusen mukaan sanonta "Silmät on sielun peili" ei päde sarjakuvamaailmassa. Sarjakuvamaailmassa sanonta voisi kuulua ennemminkin "Kulmakarvat ovat sielun peili". Ohjelmassa Hiltunen jakaa myös hyödyllisiä vinkkejä kuvaamataidon opettajille.

Teksti: Minttu Hahtola

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto