Hyppää pääsisältöön

Asuntopula ajoi ihmiset ahtaalle

Väestönkasvun ja muuttoliikkeen myötä Suomessa kipuiltiin 1970-luvulla asuntopulan kourissa. Reportaasissa perehdytään ahtaasti asuvien perheiden arkeen ja ongelmiin. Miten sujuu elämä viiden hengen perheessä alle 30 neliön talossa, jossa ei ole keskuslämmitystä eikä juoksevaa vettä?

"Köyhät ihmiset ja huonot asunnot löytävät aina toisensa", sanailee toimittaja Kun asuminen ahdistaa -reportaasissa. Ohjelmassa haastatellaan kuuden perheen äitejä ja lapsia, jotka asuvat erittäin ahtaasti. Moni on odottanut jo vuosia kaupungin asuntoa, sillä vapailla markkinoilla hinnat ovat liian kovat. Etenkin yksinhuoltajilla tuntui olevan mahdotonta löytää kohtuuhintaista asuntoa.

Reportaasi on kuvattu vuonna 1972 Tampereella Tammelassa ja Pispalassa. Asunnot ovat pääosin huonokuntoisia purku-uhan alaisia puutaloja, joissa ei ole lämmitystä, juoksevaa vettä, saatika ilmastointia.

Puutaloidylli on kaukana ohjelmassa haastateltavien ihmisten arjesta. Etenkin talvi koetteli asukkaiden jaksamista. Haastattelussa pikkutyttö Anita, toteaa mm, että "ei ole mukava asua täällä, kun on aina kylmä ja pakkanen". Anitan unelmakodissa olisi patterit ja tilaa leikkeihin.

Ohjelman tekoaikaan vuonna 1972 puolitoista miljoonaa suomalaista asui ahtaasti, vähintään kaksi henkeä samassa huoneessa. Hyvin ahtaasti, vähintään kolme henkeä samassa huoneessa, asui noin 300 000 suomalaista.

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto