Hyppää pääsisältöön

Suomalaisbändin roudari kertoo päivästään - keikkabussi on kuin liikkuva kesämökki

Herra Ylppö & Ihmiset -yhtyeen roudari Jonen vuorokauteen mahtuu monipuolisten työtehtävien lisäksi myös juhlimista. Liian vakavasti hän ei edes halua työtään ottaa.

Herra Ylppö & Ihmiset@YleXPop-klubi // Kuva: Alpertti

- Aamusta ensimmäisenä, kun herättiin kävin ostamassa kaupasta eväitä ja esitettiin puol tuntia pultsreita puistossa. Bussi pakattiin jo eilen illalla eli tänään vaan piti ajaa tänne Jyväskylään, Jone kertoo päivänsä alusta Herra Ylppö & Ihmiset@YleXPop-klubi

Mies pyrkii pysymään keikoilla rauhallisena, vaikka katastrofeja sattuukin välillä.

- Jos jotain hajoaa, niin pitää säätää. Ei tää ole kiireistä hommaa. Hätäily tai sekoilu ei auta mitään, jos jotain tapahtuu, niin pitää ottaa rauhallisesti, roudari järkeilee.

Myös Maj Karman remmissä ollut Jone muistaa erikoisen keikan muutaman vuoden takaa, jolloin Herra Ylppö muistelee: Se keikka meni v*tuiksi

- Ylppö tippui lavalta ja ihmettelin, että mihinköhän se laulaja meni. Se oli jonkun sortin katastrofi, kun se keikka loppu siihen. Sille en oikein voinut mitään, Jone muistelee.

Kyseisessä tapauksessa alkoholi näytteli pääroolia, kuten Herra Ylppö itse kertoi. Roudari myöntääkin, että hänen työssään sekoittuu usein työ ja huvi keskenään.

- Toi bussi on kuin liikkuva kesämökki, se on yhtä juhlaa. Tää on yhdistetty työ ja vapaa-aika. Meillä ei ole kauheeta hierarkiaa bändin ja roudareiden välillä. Se riittää, että kaikki tekee oman työnsä. Ei Ylpön tarvitse tulla ensimmäisenä bussista ulos. Sellaistakin vois olla, olen kuullut. Tää proggis on sujunut onnellisten tähtien alla, et ollaan tultu hyvin toimeen, Jone juttelee.

Roudarin työ on siitä epäkiitollista, että se on onnistunut parhaiten silloin kun kukaan ei valita.

- Jos kukaan ei katso minua bändistä keikan aikana, niin siitä tietää että ne on ollut tyytyväisiä ja keikka on mennyt hyvin, roudari päättää.

Keikkaillan kulku:

Klo 16.24 Musta keikkabussi saapuu Lutakon pihalle. Kuopiosta Jyväskylään matkustaneet rokkarit sytyttävät savukkeet ennen roudauksen alkua. Yhtyeen laulaja Herra Ylppö hengailee vielä hotellilla ja saapuu keikkapaikalle hieman muita myöhemmin. Ylpöstä on kuulemma enemmän haittaa kuin hyötyä roudaushommissa.

Klo 18 Soundcheck alkaa. Yksi Jonen hommista on varmistaa, että muusikot kuulevat itse musiikin haluamallaan tavalla lavalla korvamonitoreihinsa. Tässä vaiheessa päivää Jonen titteli muuttuu roudarista monitorimiksaajaksi.

Klo 18.54 Roudarin ja bändin ruokatauko alkaa. Tosin Ylppö ei ehdi vielä syödä, sillä hän on radiohaastattelussa. Ruoan jälkeen luvassa on hengailua, keikan odottamista ja saunomista bäkkärillä.

Klo 23 Keikka alkaa. Keikan jälkeen Jone roudaa soittokamat takaisin bussiin, jotta karavaani voisi taas jatkaa kulkuaan ympäri Suomea.