Hyppää pääsisältöön

Domus Perkele: Kun home vie historiankin

Ilkka Kilpeläisen ajatuksia herättävä dokumentti osoittaa, miten monella tasolla homekodissa asuminen ja sieltä pois muuttaminen vaikuttavat kokonaisen perheen elämään. "Meiltä meni meidän muistot ja lastemme lapsuus."

Kilpeläisen-Bromsin viisihenkinen perhe osti unelma-asuntonsa, rivitalon päätyhuoneiston järven rannalta vuonna 2006. Vuotta myöhemmin oli unelma mennyttä: asunnosta oli muutettava pois, sillä koko perhe kärsi vakavista homeen aiheuttamista terveyshaitoista. Perheen nuorin lapsi oli altistunut homeelle jo sikiöaikanaan.

Tuosta muutosta alkoi perheelle yli neljä vuotta kestänyt perusturvallisuutta koetellut kausi. Sairastelu, asunnon korjaamisen pitkittyminen ja pitkä oikeusprosessi ajoivat heidät taloudellisesti tiukoille. Jatkuva muuttaminen mm. koulunvaihdoksineen oli erityisen raskasta lapsille myös sosiaalisesti.

Koettelevinta oli kuitenkin menettää iso osa omaa ja yhteistä historiaa konkreettisesti. Myrkyllisyysmittausten jälkeen selvisi, että heidän oli luovuttava liki koko irtaimistostaan. Tämä tarkoitti myös kirjoja, kirjeitä, valokuvia - "kaikkea sitä, minkä oli kuvitellut säästävänsä koko ikänsä. Pahinta oli heittää pois lasten piirustukset."

Homevaurioiden selvittyä taloyhtiö vältteli korjausvastuutaan ja asia vietiin oikeuteen. Pitkän käsittelyn jälkeen taloyhtiö tuomittiin korjaamaan asunto sekä korvauksiin, mutta yhtiö valitti hovioikeuteen. Helmikuussa 2012 hovioikeus vahvisti käräjäoikeuden tuomion, joskin korvaussumma hieman pieneni.

Yksi hyvä seuraus homeella kuitenkin perheelle oli - se lähensi heitä entisestään. "Aina me ollaan lapset tunnettu hyvin, mutta nyt todella hyvin. Ja he ovat ihan parasta seuraa. Kaikki aika on meillä laatuaikaa."

Teksti: Petra Himberg

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto