Hyppää pääsisältöön

Pussy Riot - venäläiset feministi-punkkarit selliin kirkon ja Putinin rienaamisesta

Ryhmä tunnetaan naapurimaassamme hämmentävistä tempauksista, joilla halutaan uudistuksia oikeusjärjestelmään, koulutukseen ja kulttuuriin.

Pussy Riot

Värikkäisiin villapäähineisiin sonnustautuvan Pussy Riotin kuutta jäsentä syytetään uskonnonvastaisen vihan lietsonnasta ja törkeästä järjestyhäiriöstä. Heidät pidätettiin viime viikonlopun lauantaina - päivää ennen presidentinvaaleja. Kaksi bändin jäsentä odottaa edelleen sellissä asian huhtikuista käsittelyä - pahimmillaan heitä uhkaa jopa seitsemän vuoden linnatuomio. Pussy Riotin jäsenet väittävät, että heitä kuulusteltiin seitsemän tunnin ajan ja kuulustelijat olisivat paljastaneet pidätysmääräyksen tulleen ylemmiltä tahoilta. Bändi väittää myös, että vallanpitäjät yrittävät nyt kitkeä kaikenlaista valtionvastaista toimintaa.

Pussy Riotin kuuluisin tempaus toistaiseksi on ortodoksisen kirkon ja Vladimir Putinin arvosteleminen helmikuun lopussa. Ryhmä marssi Moskovassa sijaitsevaan Kristus Vapahtajan katedraalin alttarille ja aloitti performanssinssa, jota kutsutaan punk-rukoukseksi. Sen nimi on Holy Shit ja siinä tuomitaan ortodoksikirkon ja Putinin läheiset välit. Pussy Riot lauloi seuraavin sanoin katedraalissa:

Pyhä äiti, siunattu neitsyt, aja Putin ulos!

Tempaustaan bändi on puolustellut yhteiskuntaa vaivaavilla epäkohdilla.

- Patriarkkamme ei häpeä ranteessaan olevaa 40 000 dollarin kelloa, mikä on sietämätöntä, kun samaan aikaan niin monet perheet Venäjällä ovat köyhiä.

- Meidän tulee ajatella kriittisesti, epäillä kaikkia luonnollisina pidettyjä asioita ja löytää valheet.

Pussy Riot on kertonut venäläismediassa muun muassa siitä, miten maassa ei ole tarpeeksi räjähtäviä feministisiä punkbändejä, jotka kohentaisivat mielenosoitus-kulttuurin kehittymistä. Se on kuvaillut keikkojaan puhtaaksi protestiksi, joissa villapäähineisiin ja värikkäisiin asuihin sonnustautuneet supersankarit valtaavat julkisen tilan Moskovassa.

Kaksi vangittuna olevaa Pussy Riot -protestoijaa on aloittanut syömälakon odottaessaan huhtikuista oikeuskäsittelyä. Kotona odottavat 4- ja 5-vuotiaat lapset.

Jos haluat tietää, miltä porukan touhu näyttää livenä - klikkaa tästä. Myös tässä on jännittävä video.

Lähteet: The Guardian