Hyppää pääsisältöön

Suomalaisyhtye: Musiikkimaailma palannut 50-luvun jukebox-meininkiin

Indiebändi Rubikin Solar-albumi on ehdolla Teosto-palkinnon saajaksi tänä vuonna.

Artturi Taira ja Jussi Hietala Rubikista. // Kuva: JP Panttila

Yhtyeen laulaja Artturi Taira ja basisti Jussi Hietala iloitsevat ehdokkuudesta.

- Hyvältähän se tuntuu tietenkin ja aika odottamattomalta, mutta ansaitulta, Hietala kommentoi tuoreeltaan Musiikkitalossa pidetyssä tilaisuudessa.

Tairan mielestä ehdokkuus tuntuu erityisen hyvältä siksi, koska hänen mielestään raati on arvostanut albumikokonaisuuksia.

- Tuntuu hyvältä, kun nyt arvioidaan näitä teoksia taiteellisin perustein, eikä tässä ole ulkomusiikillisilla tekijöillä niin paljon merkitystä eli esimerkiksi minkä levy-yhtiön leivissä olet. Tässä on selkeesti erityyppinen tulokulma tähän asiaan, arvostan sitä. Lähettiin tekemään nimenomaan levykokonaisuutta, Taira kertoo.

Vaikka bändi arvostaakin albumikokonaisuuksia, niin he ovat huomanneet tämänhetkisen single-keskeisyyden musiikkimaailmassa.

- Artturi on jo pitkään puhunut siitä, että mennään takaisin 50-luvulle, kun jukeboxista soitettiin singlejä ja albumikokonaisuudet tehtiin singlemyynnin edistämiseksi. Vaikka Solar onkin tietyllä tavalla vastareaktio sille, niin ei siinä tavallaan ole mitään pahaa. Se on ajan henki, basisti sanoo.

- Populaarimusiikin historiassa biisi on aina ollut se perusyksikkö. Enemmän on kuitenkin niitä bändejä, jotka muistetaan parhaiten biiseistä eikä albumeista, Taira jatkaa.

Rubik ei osaa vielä sanoa, mistä kappaleesta heidät tullaan muistamaan.

- Mä toivoisin, että se biisi olis vielä tulossa, Taira kommentoi.

Jos rahapalkinto osuu Rubikin kohdalle, niin se tullaan käyttämään musiikin tekoon.

- Ei olla vielä mietitty sitä, mutta kyllä sille varmasti käyttöä löytyisi. Varmaan tulevan musiikin luomiseen, muusikot sanovat.

Lähteet: YleX