Hyppää pääsisältöön

Spede ja Tarva olivat Ylen pesisvaltteja

Yleisradion pesäpallojoukkue jätti aikanaan suomalaiseen urheiluhistoriaan jäljen, jota ei ole vieläkään saatu hinkatuksi pois. Ylen edustusjoukkueessa kunnostautuivat mm. sellaiset tv-pioneerit kuin Spede Pasanen, Niilo Tarvajärvi, Jukka Virtanen ja Matti Kuusla.

Pesäpallo oli aikanaan myös Yleisradion henkilökunnan tärkeä näytöslaji. Vuonna 1954 kuvatussa uutisfilmissä Yle pelaa Kansallis-Osake-Pankin eli KOP:n joukkuetta vastaan UPI:n organisoimassa puulaakisarjassa. Radioväen tähtenä on yleisösuosikki Tarva.

Lopputulokseksi jäi 6-0 pankkiväen hyväksi, vaikka selostaja toteaakin leikkisästi: "Vielä ei ole ratkaistu oliko KOP luokkaa parempi vai Yleisradio luokkaa heikompi."

Pesäpallo-ottelut paikallisia kykyjä vastaan kuuluivat myös eri kaupungeissa pidettyn radio- ja tv-päivien ohjelmaan. Jyväskylässä vuonna 1963 vastassa oli menestyksekkään Kirin johtoporras.

Pelaajat kuljetettiin Harjun stadionille autosaattueessa viisituhantisen kulkueen seuraamina. Mukana olivat kaupunginjohtaja Veli Järvinen, maaherra Eino Palovesi ja Ylen edustajia. Kentällä urheiluvuoden merkkitapahtumaa selosti kaikkien tuntema Paavo Noponen, ja tv:lle siitä teki reportaasin Hannu Karpo.

Ylen joukkueen "pahimmat lurjukset" saivat otella peruukki päässä. Speden tullessa lyöntivuoroon Karpo manailee, että "hermovikaiset pääsevät vielä nykyisten sääntöjen puitteissa sotkemaan peliä".

Titaanien kohtaaminen päättyi tasapeliin 7-7, mikä masensi yleläisiä aika lailla. Pelaajia lohdutettiin kuitenkin komeilla makkarapötköillä.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto