Hyppää pääsisältöön

Spede ja Tarva olivat Ylen pesisvaltteja

Yleisradion pesäpallojoukkue jätti aikanaan suomalaiseen urheiluhistoriaan jäljen, jota ei ole vieläkään saatu hinkatuksi pois. Ylen edustusjoukkueessa kunnostautuivat mm. sellaiset tv-pioneerit kuin Spede Pasanen, Niilo Tarvajärvi, Jukka Virtanen ja Matti Kuusla.

Pesäpallo oli aikanaan myös Yleisradion henkilökunnan tärkeä näytöslaji. Vuonna 1954 kuvatussa uutisfilmissä Yle pelaa Kansallis-Osake-Pankin eli KOP:n joukkuetta vastaan UPI:n organisoimassa puulaakisarjassa. Radioväen tähtenä on yleisösuosikki Tarva.

Lopputulokseksi jäi 6-0 pankkiväen hyväksi, vaikka selostaja toteaakin leikkisästi: "Vielä ei ole ratkaistu oliko KOP luokkaa parempi vai Yleisradio luokkaa heikompi."

Pesäpallo-ottelut paikallisia kykyjä vastaan kuuluivat myös eri kaupungeissa pidettyn radio- ja tv-päivien ohjelmaan. Jyväskylässä vuonna 1963 vastassa oli menestyksekkään Kirin johtoporras.

Pelaajat kuljetettiin Harjun stadionille autosaattueessa viisituhantisen kulkueen seuraamina. Mukana olivat kaupunginjohtaja Veli Järvinen, maaherra Eino Palovesi ja Ylen edustajia. Kentällä urheiluvuoden merkkitapahtumaa selosti kaikkien tuntema Paavo Noponen, ja tv:lle siitä teki reportaasin Hannu Karpo.

Ylen joukkueen "pahimmat lurjukset" saivat otella peruukki päässä. Speden tullessa lyöntivuoroon Karpo manailee, että "hermovikaiset pääsevät vielä nykyisten sääntöjen puitteissa sotkemaan peliä".

Titaanien kohtaaminen päättyi tasapeliin 7-7, mikä masensi yleläisiä aika lailla. Pelaajia lohdutettiin kuitenkin komeilla makkarapötköillä.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto