Hyppää pääsisältöön

Halpatuotteen todellinen hinta

Maailmassa on jo vuosia käynyt myllerrys, jossa yhä useamman tuotteen valmistus on siirtynyt esimerkiksi Euroopasta Aasiaan, alhaisempien kustannusten äärelle. Halvemmat hinnat ovat sopineet kuluttajille: miksi maksaa kotimaisesta paidasta 50 tai sata euroa, jos indonesialaisen tai srilankalaisen paidan on saanut 9,99 tai 19,99 eurolla. Miksi maksaa pilleristä kymppejä, kun halpismaasta niitä tulee euroilla.

Paljonko nämä erilaiset halpatuotteet oikeasti maksavat? Tämä on yksi kysymys, jonka MOT:ssa esitetty Patrik Skönin toimittama Lääkejätteiden armoilla -ohjelma herättää. Lääkeaineita ja lääkkeitä tehdään lähes pilkkahintaan. Siksi esimerkiksi suomalaiset lääketehtaat ovat siirtäneet sinne tuotantoaan. Intialaisen lääkeduunarin päiväpalkka voi olla kaksi euroa ja kuukausipalkka 130 euroa.

Pitäisikö hintaan laskea myös se mitä ympäristölle Intiassa tapahtuu? MOT:ssa (ja vielä laajemmin sen sisarohjelmassa Spotlightissa) kuvattu saastuminen on tehnyt paikallisista asukkaista sairaita, autioittanut kyliä, tehnyt kalastuselinkeinosta kannattamatonta ja vie siihen, että jopa Google Earthissa näkyvä rakennelma johdattaa lääkejätteitä valtamereen.

Jos teollisuus joutuisi maksamaan kunnon puhdistuslaitokset ja parempia palkkoja, tasoittuisivat hinnatkin hieman. Voiko kyläyhteisöjen ja elinkeinojen tuhoutumista hinnoitella lainkaan? Intialaisissa lääketehtaissa työskentelee sentään aikuisia. Monissa Aasian maissa yksi halpuuden perusta on lapsityövoiman käyttö.

Jos teollisuus ei toimi ns. kehitysmaissa sääntöjen mukaan, pitäisikö se pitää sittenkin esimerkiksi Suomessa, jossa valvonta pelaa? Monilla aloilla se on hintakilpailun vuoksi mahdoton ajatus. Mutta nämäkin kysymykset on syytä muistaa kun shoppaillessa käsi ojentuu aina ensin räkille, jossa € 9,99 lappu seisoo.

Vielä enemmän pohdintaa toki kaipaa ruotsalaistutkijan varoitus, että lääketehtaiden välinpitämättömyys päästöistään saattaa viedä tehon antibiooteilta. Silloin suomalaisellekaan sairaalle ei tuo lohtua se, että toimimaton antibiootti on tehty hyvin halvalla Intiassa.

Kommentit