Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Höyrypuhdistimet testissä: Kärcher voittoon

Höyrypuhdistimilla voi irrottaa likaa monenlaisista kodin pinnoista ilman pesuaineita. Ilman vaivannäköä höyrypesurinkaan käyttäjä ei kuitenkaan selviä siivousurakasta.

Höyrypesurin pitäisi sopia monenlaisten kodin pintojen puhdistamiseen: kaakelit, kaakeleiden saumat, teräspinnat, hanat, ikkunat, liedet, tekstiilit ja jopa laminaattilattiat. Höyrypesurien mainoslauseissa korostaan usein luonnollista puhtautta. Kun höyrypesuri pesee ilman pesuaineita, voi siitä olla hyötyä esimerkiksi allergikoille.

Kuningaskuluttajan kolme kovaa otti testiin neljä puhdistinta: pienikokoiset Taurus ja Home-tek maksavat muutaman kympin. Isommat, imuria ulkoisesti muistuttavat Kärcher ja Nilfisk puolestaan ohentavat lompakkoa reilut parisataa euroa.

Yhdessäkään puhdistimessa ei ole imuriominaisuutta. Niinpä puhdistimen irrottamaa likaa joutuu pyyhkimään rätillä. Joihinkin suulakkeisiin voi tosin kytkeä varustukseen kuuluvan liinan, johon lian pitäisi tarttua.

Kuukaudessa löytyi eroja

Testin teki kolme reipasta naista Mäntsälästä; Petra Liikanen, Sirkka Liikanen ja Päivi Tyyskä kokeilivat puhdistimia noin kuukauden päivät.

Kuukaudessa puhdistimista paljastui monia eroja. Kahdella isommalla mallilla, Kärcherillä ja Nilfiskillä, oli selkeitä etuja pienempiin laitteisiin verrattuna. Isoissa malleissa koko laitetta vesisäiliöineen ei tarvitse kannatella työskentelyn aikana. Niinpä siivoaminen on kevyempää pienempiin laitteisiin verrattuna.

Lattioiden puhdistaminen pienillä, kastelukannua muistuttavilla pesureilla voi käydä raskaaksi kyykistelyn ja konttaamisen takia.

Lopputulema oli se, että höyrypuhdistin voi olla hyödyllinen, jos sille soveltuvia pintoja on kotona paljon.

- Ei siivoaminen käy ilman mitään vaivaa näillä höyrypuhdistimillakaan, sanoo Sirkka Liikanen.

- Jos on paljon puhdistettavaa, niin voisin hankkia tällaisen. Mutta en meidän pientä kylppäriä varten, sanoo Petra Liikanen.

Aloita varovasti

Höyrypesurilla ei kannata rynnätä pesemään mitä tahansa pintaa. Esimerkiksi huonekaluissa kannattaa kokeilla huomaamattomassa paikassa, miten hyvin pinta kestää höyryä.

Muun muassa Kärcher kehottaa käyttämään laminaatin höyrypuhdistuksessa pientä höyrymäärää ja liinoja, jotta laminaatille ei jäisi vettä.

Home-tekin ohjeissa varoitetaan, että lakattu puu tai nahka saattavat haalistua höyrystä, eikä höyry sovellu myöskään kiiltäville muovipinnoille, vahatuille lattioille, sametille, pellavalle tai akryylipinnoille. Varoitukset ja rajoitukset kannattaa lukea tarkkaan käyttöohjeista.

Pesuritestin tulos

Höyrypesuri Pisteet 1-5 Hinta
Kärcher SC 2.500c 5,0 249€
Home-tek Robotti Pingviini 3,7 45€
Nilfisk Steamtec 520 2,0 259€
Taurus Rapidissimo Clean 1,3 30€

Taurus Rapidissimo Clean, 30€

+ hinta

- peukalo puutuu höyrypainikkeen painamiseen
- suulake ei taivu, laitetta joutuu kallistelemaan käytön aikana
- aiheutti eniten vesilammikoita
- suomenkielinen käyttöohje puuttui
- lyhyt johto

Nilfisk Steamtec 520, 259€

+ helppo koota
+ lattian puhdistus helpompaa kuin pikkulaitteilla
+ lattian puhdistukseen leveä suulake, johon voi laittaa rätin

- kahva kuumenee
- puhdistustehoa toivottiin lisää
- pikkusuulakkeen harja kova, ei pääse pieniin rakoihin kuten kaakelisaumoihin

Kärcher SC 2.500 C, 249€

+ pesuteho kohtuullinen
+ poisti parhaiten kalkkia
+ osat helppo vaihtaa
+ lattian puhdistus helppoa
+ kolme käyttökelpoista suulakevaihtoehtoa
+ suulakkeita voi tilata lisää
+ kevyt käyttää

- pinttyneen kalkin poistotulos ei aina kovin hyvä vakiosuulakkeilla

Home-tek Robotti Pingviini,45€

+ irrottaa likaa kohtuullisen hyvin
+ runsas valikoima suulakkeita ja niihin kytkettviä hankaimia

-lattian puhdistus raskasta kyykkimistä
- aiheuttaa ajoittain todella kovaa meteliä
-höyryn tulo jatkuu hetken, vaikka löysäät höyrypainikkeesta

Lauri Miettinen, Kuningaskuluttaja, Yle Tutkiva asia

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.