Sähkötekniikka kehittyy koko ajan, kun tuotteista yritetään tehdä tehokkaampia ja nykyään myös vihreämpiä. Aina uusi teknologia ei kuitenkaan ole aivan valmista edes silloin, kun se jo päätyy kaupan hyllyille. Suomessa sähkötuotteita valvoo Turvallisuus ja kemikaalivirasto Tukes, jonka kolme sähkötarkastajaa tekevät säännöllisesti pistokokeita kauppoihin. Kuningaskuluttaja tapasi yhden sähkötarkastajista, Hannu Kuneliuksen.
Minkä tuotteen olet viimeksi vetänyt markkinoilta?
- Varsinaisesti en itse vetänyt pois, mutta ostin matka-adapterin, jossa oli selkeä sähköiskuvaara. Se meni ns. palautusmenettelyyn, eli tuote vedettiin markkinoilta.
Millaiset laitteet tarttuvat tarkastajan silmään kaupassa?
- Silmään tarttuu uutuustuotteita ja sellaisten ryhmien tuotteita, joista aiemmin on löydetty puutteita. Viime aikoina niitä ovat olleet led-lamput, led-putket, invertterit ja tuotteet, joita olemme jo kieltäneet. Niitä sitten laputetaan pois hyllyistä.
Led-lamppuja on juuri tutkittu EU-laajuisesti ja ne reputtivat aika roimasti. Mitä vikoja led-lampuissa on?
- Niissä on metallikuori, pintaosa on metallia lämmönjohtavuuden takia. Ne ovat pieniä ja niissä on elektroniikkaa sisällä. Tämän lampun sisällä olevan elektroniikan välimatka metalliseen pintaan jää niin pieneksi, että kun lamppuun tulee vika, kuori saattaa tulla jännitteiseksi. Silloin voi olla sähköiskuvaara.
Onko ledlamppuja vedetty markkinoilta?
- Kyllä on. Sitä on mahdotonta sanoa, kuinka paljon tällaisia lamppuja on markkinoilla. Niitä on kyllä paljon.
Voiko kuluttaja tunnistaa ongelmallisen led-lampun?
- Ainoastaan, jos katsoo meidän kotisivuilta , jossa on kerrottu myyntikiellossa olevat lamput. Sitä kautta voi löytyä. Viat eivät näy päälle päin.
Sinä teet päivittäin pistokokeita kauppohin. Kuinka monta kauppaa ehdit kiertää päivässä?
- Paljon. Joskus saattaa päivässä tulla toistakymmentä kauppaa.
Paljonko vaarallisia sähkötuotteita löytyy?
- Sekin vaihtelee. Joskus löytyy joka päivä useampikin tuote. Sitten on päiviä, ettei satu käteen mitään.
Kuinka vaarallisia sähkötuotteita kauppaan päätyy? Puhutaanko jopa kuolemanvaarasta?
- Kyllä periaatteessa. Kun on sähköiskun vaara, ja kyseessä on palautusmenettelyyn menevät tuotteet, kyllä niissä on kuolemanvaarakin mahdollinen.
Meiltä Kuningaskuluttajalta kysytään paljon sähkötuotteissa olevasta CE- merkistä. Takaako se turvallisen sähkölaitteen?
- CE-merkki on valmistajan oma merkki, sitä ei kukaan myönnä. Valmistaja vakuuttaa merkin avulla, että tuote täyttää EU-direktiivien vaatimukset. Me valvomme merkkiä ja sen oikeellisuutta.
Ville Alijoki, Kuningaskuluttaja, Yle tutkiva asia
Kuva: Flickr/Razor512