Hyppää pääsisältöön

Voiko popparin rakentaa tyhjästä - miten laskelmoitu Robinin imago on?

Popparien stailausta ja imagoa mietitään musiikin tuotantokoneistoissa erittäin tarkasti. Esimerkiksi Robin-ilmiössä kyse oli paljon muustakin kuin puhtaasta sattumasta.

Robin

Robinin tiedottaja Heidi Nuopponen kertoi YleX Etusivun Linda Vettaselle, että nuoren popparin stailauksella tahdottiin luoda kuva naapurinpojasta eikä mistään superluxushemmosta. Vaatteiden piti olla kaikkien saatavilla. Ulkonäkö oli Nuopposen mukaan avainasemassa.

- Nyt ainakin tiedetään, että hyvännäköinen video ja hyvännäköinen artisti, sekä tervehenkinen ja iloinen musa ovat tässä kohderyhmässä avainasemassa, Nuopponen havaitsi.

Turun yliopiston populaarikulttuurin tutkija Kimi Kärki korostaa niin sanotun tähtiverkon merkitystä uutta artistia lanseeratessa.

- Lanseerasimme Starnet-tähtiverkon tutkiessamme poptähteyttä. Siinä otetaaan huomioon sekä se tähti, että toisaalta managerointi, imagonrakennus sekä julkisuuden hallinta. Kaikkien pitää osua kohdalleen, jotta homma toimii. Tosi tärkeää on että se itse tähti loistaa siellä keskellä, että ei sitä tyhjästä voi luoda, Kärki korostaa.

Robinin taustajoukot myös yllättyivät sosiaalisen median voimasta artistia lanseeratessa.

- Nimmarikeikoilla todella moni vanhempi tuli sanomaan, että Robinin videon lanseerauspäivänä lasten tullessa koulusta kotiin, ne olivat ihan tietoisia siitä, mikä on Robin. Sen koulupäivän aikana oli tapahtunut jotain tosi poikkeuksellista, että se video lähti niin valtavalla voimalla liikkeelle, Nuopponen pohtii.

Sosiaalinen media ja erilaiset tosi-tv-formaatit ovat tutkijan mukaan demokratisoineet poptähteyden. Artistien markkinointi ja tuotanto ei ole enää jotakin mystistä, mitä levy-yhtiöiden suljettujen ovien takana tapahtuu.

- Mahdollisuudet pyrkiä tähdeksi on nyt isomman porukan ulottuvilla. Toki se on myös traagista, kun kaikkien unelmat ei toteudu. Tähteys on noussut isomman porukan tarjolle. Nyt markkinointi ja tuotantokoneisto tuodaan paljaana esille, Kärki selventää.

Kuuntele YleX Etusivun juttu alla!

Lähteet: YleX