Hyppää pääsisältöön

Aamu-tv — asiaa ja viihdettä aamutuimaan

Ylen aamu-tv juhli 15-vuotista taivaltaan maaliskuussa 2012. Yleisötutkija Juha Haaramo kuvailee teini-ikään ehtinyttä Aamu-tv:tä sanoin: rauhallinen ja tasaisesti kasvanut teini.

Arto Nyberg oli yksi Aamu-tv:n ensimmäisiä juontajia. Aiemmin radiossa työskennellyt Nyberg ei omien sanojensa mukaan tiennyt ennen aamuohjelman pestiä mitään telkkarin tekemisestä. Hän kiteyttää ohjelman opettaneen hänelle kaiken televisiotoimittajan työstä. Ensimmäisestä lähetyksestään Arto Nyberg ei pysty kertomaan mitään, koska hän ei muista koko tilanteesta yhtikäs mitään. "Ehkä itsesuojeluvaistoni on pyyhkiny ensimmäisen lähetyksen mielestäni.", Nyberg veistelee.

Hilla Blomberg oli alkuperäistiimissä urheilutoimittajana. Blomberg muistelee työporukan mahtavaa yhteishenkeä. Hänen mukaansa ihmiset ovat aidoimillaan könyttyään kolmen aikaan aamuyöstä töihin.

Aamu-tv:n 15-vuotiseen historiaan mahtuu uutisten ja ajankohtaisaiheiden lisäksi myös viihdettä, naurua ja kommelluksia. Ikimuistoisia aamuhetkiä- kooste esittelee hauskoja sattumuksia vuosien varrelta.

Teksti: Minttu Hahtola

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto