Hyppää pääsisältöön

Kukaan ei halua kuolla Gazprom-kaupungissa

Jamalin niemimaa Luoteis-Siperiassa kätkee jäisen kuorensa alle maailman merkittävimmät kaasuvarat ja paljon valtaa. Alueen kaasuteollisuuden keskus on Novyi Urengoi, jossa toimii ja vaikuttaa myös Venäjän suurin yritys Gazprom.

Novyi Urengoi on neuvostoajan tuote, keinotekoinen kaupunki, joka rakennettiin kaasun vuoksi ja kaasusta saatavilla rahoilla. Sitä kutsutaan myös Gazprom-kaupungiksi, sillä yhtiö omistaa siellä käytännössä lähes kaiken. Ja kun kaasu joskus seudulta loppuu, kaupunkikin kuolee.

Gazprom puolestaan on venäläinen energiajätti, jonka eteneminen Venäjällä ja eurooppalaisilla energiamarkkinoilla on Kremlin suojaama ja siunaama. Sen merkittävinä valtteina ovatkin valtaapitävien suoja ja ehtymättömiltä vaikuttavat kaasuvarannot, joita himoitaan Euroopassakin.

Novyi Urengoi on nuorten aikuisten kaupunki. Asukkaiden keski-ikä on noin 40 vuotta. Vanhuksia kaduilla ei vastaan tule. Työntekijät tulevat kaupunkiin etelästä, tekevät hyvän tilin ja palaavat leudompiin olosuhteisiin. Mutta toisaalta elämän kiertokulku näkyy siten, että moni kaupungissa syntynyt mutta muualla kasvanut ja elänyt palaa Novyi Urengoihin tekemään työtä, kunnes on aika lähteä taas. Siksipä hautausmaatakaan kaupungissa ei ole, sillä kukaan ei halua kuolla Gazprom-kaupungissa.

Teksti: Sirpa Jegorow

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto