Hyppää pääsisältöön

Kukaan ei halua kuolla Gazprom-kaupungissa

Jamalin niemimaa Luoteis-Siperiassa kätkee jäisen kuorensa alle maailman merkittävimmät kaasuvarat ja paljon valtaa. Alueen kaasuteollisuuden keskus on Novyi Urengoi, jossa toimii ja vaikuttaa myös Venäjän suurin yritys Gazprom.

Novyi Urengoi on neuvostoajan tuote, keinotekoinen kaupunki, joka rakennettiin kaasun vuoksi ja kaasusta saatavilla rahoilla. Sitä kutsutaan myös Gazprom-kaupungiksi, sillä yhtiö omistaa siellä käytännössä lähes kaiken. Ja kun kaasu joskus seudulta loppuu, kaupunkikin kuolee.

Gazprom puolestaan on venäläinen energiajätti, jonka eteneminen Venäjällä ja eurooppalaisilla energiamarkkinoilla on Kremlin suojaama ja siunaama. Sen merkittävinä valtteina ovatkin valtaapitävien suoja ja ehtymättömiltä vaikuttavat kaasuvarannot, joita himoitaan Euroopassakin.

Novyi Urengoi on nuorten aikuisten kaupunki. Asukkaiden keski-ikä on noin 40 vuotta. Vanhuksia kaduilla ei vastaan tule. Työntekijät tulevat kaupunkiin etelästä, tekevät hyvän tilin ja palaavat leudompiin olosuhteisiin. Mutta toisaalta elämän kiertokulku näkyy siten, että moni kaupungissa syntynyt mutta muualla kasvanut ja elänyt palaa Novyi Urengoihin tekemään työtä, kunnes on aika lähteä taas. Siksipä hautausmaatakaan kaupungissa ei ole, sillä kukaan ei halua kuolla Gazprom-kaupungissa.

Teksti: Sirpa Jegorow