Hyppää pääsisältöön

Kukaan ei halua kuolla Gazprom-kaupungissa

Jamalin niemimaa Luoteis-Siperiassa kätkee jäisen kuorensa alle maailman merkittävimmät kaasuvarat ja paljon valtaa. Alueen kaasuteollisuuden keskus on Novyi Urengoi, jossa toimii ja vaikuttaa myös Venäjän suurin yritys Gazprom.

Novyi Urengoi on neuvostoajan tuote, keinotekoinen kaupunki, joka rakennettiin kaasun vuoksi ja kaasusta saatavilla rahoilla. Sitä kutsutaan myös Gazprom-kaupungiksi, sillä yhtiö omistaa siellä käytännössä lähes kaiken. Ja kun kaasu joskus seudulta loppuu, kaupunkikin kuolee.

Gazprom puolestaan on venäläinen energiajätti, jonka eteneminen Venäjällä ja eurooppalaisilla energiamarkkinoilla on Kremlin suojaama ja siunaama. Sen merkittävinä valtteina ovatkin valtaapitävien suoja ja ehtymättömiltä vaikuttavat kaasuvarannot, joita himoitaan Euroopassakin.

Novyi Urengoi on nuorten aikuisten kaupunki. Asukkaiden keski-ikä on noin 40 vuotta. Vanhuksia kaduilla ei vastaan tule. Työntekijät tulevat kaupunkiin etelästä, tekevät hyvän tilin ja palaavat leudompiin olosuhteisiin. Mutta toisaalta elämän kiertokulku näkyy siten, että moni kaupungissa syntynyt mutta muualla kasvanut ja elänyt palaa Novyi Urengoihin tekemään työtä, kunnes on aika lähteä taas. Siksipä hautausmaatakaan kaupungissa ei ole, sillä kukaan ei halua kuolla Gazprom-kaupungissa.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto