Hyppää pääsisältöön

Verikirkon pyhät kuvat

Pietarissa sijaitsevaa Kristuksen ylösnousemuksen katedraalia kutsutaan myös Verikirkoksi, sillä se on rakennettu täsmälleen sille paikalle, jossa nihilistiterroristit murhasivat tsaari Aleksanteri II:n maaliskuussa 1881. Kirkkoa ovat monet historian tapahtumat runnelleet ja se näkyy myös kirkon sisätiloissa olevissa mosaiikki-ikoneissa.

Arkkitehtuuriltaan vuonna 1907 valmistunut kirkko poikkeaa Pietarin länsimaisesti katukuvasta, sillä kirkossa on vaikutteita muinaisvenäläisestä historiasta ja kulttuurista. Taidehistoriassa tyyliä kutsutaan valevenäläiseksi tyyliksi.

Kirkon sisäosissa on italialaista marmoria ja venäläisiä puolijalokiviä. Julkisivun ja sisäosien mosaiikkitöiden yhteispinta-ala on 8 000 neliömetriä.

Vallankumouksen jälkeen kirkko joutui kokemaan kovia, sillä se toimi milloin vihannesvarastona, milloin ruumishuoneena tai teatterin lavastevarastona.

Pahoin vaurioituneen kirkon restaurointityöt ovat mittavat ja ne aloitettiin jo 1970-luvulla. Erityisen pahasti kärsivät kirkon ikonostaasin kaksitoista pientä ikonia. Kahdeksan ikonia päätyi varkaiden käsiin ja loputkin olivat vaurioituneet, kun niitä oli yritetty kaivaa seinästä.

Restaurointityö on hidasta ja aikaavievää työtä. Mutta tekijälleen se on kuitenkin paljon enemmän.

"Ikonit muodostavat oman taiteenlajinsa, jota voi olla jopa vaikea nimittää taiteeksi, sillä jos valmistaa ikonin niin kuin kuuluu, se ilmentää Jumalan sanaa värien avulla," toteaa ikonimestari.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto