Hyppää pääsisältöön

Verikirkon pyhät kuvat

Pietarissa sijaitsevaa Kristuksen ylösnousemuksen katedraalia kutsutaan myös Verikirkoksi, sillä se on rakennettu täsmälleen sille paikalle, jossa nihilistiterroristit murhasivat tsaari Aleksanteri II:n maaliskuussa 1881. Kirkkoa ovat monet historian tapahtumat runnelleet ja se näkyy myös kirkon sisätiloissa olevissa mosaiikki-ikoneissa.

Arkkitehtuuriltaan vuonna 1907 valmistunut kirkko poikkeaa Pietarin länsimaisesti katukuvasta, sillä kirkossa on vaikutteita muinaisvenäläisestä historiasta ja kulttuurista. Taidehistoriassa tyyliä kutsutaan valevenäläiseksi tyyliksi.

Kirkon sisäosissa on italialaista marmoria ja venäläisiä puolijalokiviä. Julkisivun ja sisäosien mosaiikkitöiden yhteispinta-ala on 8 000 neliömetriä.

Vallankumouksen jälkeen kirkko joutui kokemaan kovia, sillä se toimi milloin vihannesvarastona, milloin ruumishuoneena tai teatterin lavastevarastona.

Pahoin vaurioituneen kirkon restaurointityöt ovat mittavat ja ne aloitettiin jo 1970-luvulla. Erityisen pahasti kärsivät kirkon ikonostaasin kaksitoista pientä ikonia. Kahdeksan ikonia päätyi varkaiden käsiin ja loputkin olivat vaurioituneet, kun niitä oli yritetty kaivaa seinästä.

Restaurointityö on hidasta ja aikaavievää työtä. Mutta tekijälleen se on kuitenkin paljon enemmän.

"Ikonit muodostavat oman taiteenlajinsa, jota voi olla jopa vaikea nimittää taiteeksi, sillä jos valmistaa ikonin niin kuin kuuluu, se ilmentää Jumalan sanaa värien avulla," toteaa ikonimestari.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto