Hyppää pääsisältöön

Mediateollisuuden miljoonalahja Valkeelle

Valkee
Valkee Kuva: Yle, Mot valkee

MOT: Taru korvavalosta on ajankuva Suomesta. Nokian sammuttaessa valonsa ympäri Suomea etsitään kuumeisesti uusia innovaatioita ja menestystarinoita. Julkista rahoitusta luvataan herkästi, kunhan sinulla on jonkinlainen idea esittää. Ja kunhan se kuulostaa huipputekniikalta, edes vähän.

Oululainen Valkee Oy on onnistunut hypettämään korvavaloideaansa loistavasti. Valkeen perustaja Juuso Nissilä arvioi jo vuosi sitten Oulun Yliopiston Enterprise Forumissa 17.5.2011 yrityksen saaman ilmaisen julkisuuden arvoksi neljä miljoonaa euroa.  Tammikuussa 2012 ilmestyneessä Talouselämä -lehdessä Valkee oli ”Startup-yritysten 20 tähteä-listalla”.

Teimme ohjelman Valkee Oy:n markkinointitavasta ja sen läpimenosta mediassa. Moni TV-ohjelma ja lehtijuttu on tehty ns. kieli poskella, mutta ne ovat yleensä aina toimineet ilmaisena mainoksena korvavalolle. Valkeen tapa myydä korvavaloa kaamosmasennukseen ja siinä sivussa vähän muuhunkin hyvinvointiin on minusta kuitenkin vakava asia.

Valkeen taru perustuu ”tieteeseen”. Se perustuu väitteeseen, että on tieteellisesti todistettua korvavalon poistavan kaamosmasennuksen. Tutkimusten tekotavat ja tulokset osoittavat, että minkäänlaista tieteellistä näyttöä korvavalon tehosta ei ole. On vain olemassa idea siitä, että korvavalo saattaisi auttaa kaamosmasennukseen.

Tämän ohjelmankin jälkeen lienee paljon ihmisiä, jotka hankkivat noin 185 euroa maksavan tuotteen. Terveyttä sivuaville tempuille ja laitteille on aina kysyntää. Tällaisille laitteille on myös helppoa saada myyntilupa alan valvojalta eli Valviralta. Valvira ei nimittäin ota kantaa siihen hoitaako laite masennusta vai ei. 

Kaikkea voi yrittää myydä. Tärkeintä tässä tapauksessa on, ettei masentuneita ihmisiä johdeta harhaan katteettomilla tiedeväittämillä. Lopuksi esittäisin Pirkka-niksinä jouluvalo -ledsarjaa korvavalona. Ostin Bauhausista 80 ledvalon sarjan muistaakseni 15 eurolla. Silloin koko suku voi yhdessä kokeilla korvavalon tehoa. Mutta muistakaa, ettei kukaan vielä tiedä miten korvavalo vaikuttaa terveyteen.

Kommentit