Hyppää pääsisältöön

Punainen ruuti paukkui Pispalassa Hitleriä vastaan

Suomalaisten yksimielisyys rakoili jatkosodan aikana, kun Suomi lähti sotaan Saksan ja Hitlerin rinnalla. Punainen ruuti alkoi räjähdellä Tampereella, kun isänmaallisina itseään pitäneet nuoret aloittivat oman sotansa ja tihutöiden sarjan suomalaisten selustassa.

Punaiset nuoret pitivät itseään vastarintaliikkeenä, joka kävi omaa sotaansa Hitlerin Saksaa vastaan. Sotaa käyvässä Suomessa tämä tulkittiin maanpetokseksi, josta seurauksena oli kuolemantuomio.

Jälkeenpäin näitä aikoja ja kansan jakautumista ei ole mieluusti muisteltu. Liisa Lamminen ja Sakari Selin osallistuivat jatkosodan aikana vastarintatoimintaan ja kertovat oheisessa ainutlaatuisessa haastattelussa, mistä heidän mielestään oli silloin kysymys.

Iältään alle 20-vuotiaat vasemmistonuoret levittivät kiellettyjä painotuotteita, Suomen Kommunistisen Puolueen maanalaista propaganda-aineistoa. Työmailta ja rintamalta nuoret hankkivat räjähdysaineita, joilla tehtiin sabotaaseja armeijan kaluston, sähkölinjojen, muuntajien ja sähkölaitoksien tuhoamiseksi.

Valtiollinen poliisi epäili räjäytyksistä ja tihutöistä aluksi desantteja eikä tamperelaisnuoria. Vilkkainta oli syyskuussa 1942, kun yhtenä yönä paukkui 11 eri kohteessa, maaleina mm. tavarajunat.

Nuoret yrittivät räjäyttää poikki kaikki Tampereelle johtavat junaradat. Iskuihin osallistui ainakin 15 nuorta. Pohjoisen rata ja Porin rata saatiin näin katkaistua.

Nuorisoryhmä avusti myös Hämeenkyrön metsäkaartilaisia. Lisäksi he toimittivat tietoja varsinkin saksalaisten liikkeistä Hämeessä toimineille desanteille.

Tampereen ryhmä toimi 17 kuukautta jäämättä kiinni. Lopulta omissa joukoissa ollut kätyri käräytti poliisille koko joukon.

Maanpetoksesta sai tuomion 24 nuorta, joista neljä sai elinkautisen. Yksi nuorista tuomittiin kuolemaan, mutta tuomio lievennettiin elinkautiseksi. Tuomiot kuitenkin raukesivat välirauhan sopimuksen määräyksiin, kun sota päättyi.

Liisa Lamminen ja Sakari Selin katsoivat olleensa rauhan asialla. Heidän mielestään toiminta oli oikeutettua ja perusteltua myös jälkikäteen arvioituna.

Sakari Selin on kirjoittanut tapahtumista kirjan ”Kun valtiopetos oli isänmaallinen teko”. Tapahtumia on kuvattu myös Hannu Salaman romaanissa ”Siinä näkijä missä tekijä”, josta on tehty myös kaksiosainen tv-elokuva.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto