Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Testissä talouspaperit: Rullien pituus yllätti

Kolme kovaa testasi kuutta erilaista talouspaperia. He arvioivat papereiden imukykyä, lujuutta ja käyttömukavuutta. Tunnetut merkit jylläsivät ja veivät testin kärkisijat. Suurin yllätys oli kuitenkin edessä, kun rullien pituutta ryhdyttiin mittaamaan.

Testivoimaa Tammelasta

Testiryhmän kokosi Kanta-Hämeen Tammelassa asuva perheenäiti Niina Mäkelä. Hän oli ilmoittautunut Kuningaskuluttajaan testaajaksi. Trion täydensivät Niinan 14-vuotias poika Severi Rantanen sekä Niinan ystävä Katri Koivula, kahden lapsen äiti Forssasta.

Kuusi tuotetta, neljä valmistajaa

Testiin valittiin kuusi erilaista talouspaperia S- ja K-ketjun kaupoista sekä Lidlin hyllystä.

Floralys on Lidlin merkki. Testiin valittiin kokonaan kierrätyskuidusta tehty paperi, koska sitä myydään Suomessa enemmän kuin Floralysin perinteistä paperia. Valmistumaa on Saksa.
Lambin kuvioitu talouspaperi on testin ainoa kolmikerroksinen paperi. Puoliarkit tehdään selluloosasta Ruotsissa ja Suomessa. 15 maassa myytävää Lambia valmistaa Metsä-Tissue.
Lotus Chef on keväällä 2011 markkinoille tullut paperi. Se on painavampaa kuin Lotuksen suosituin tuote Emilia. Chefin puoliarkit tehdään selluloosasta ja uusiokuidusta Suomessa. Paperilla on testin ainoa allergiatunnus. Joutsenmerkki sen sijaan puuttui pakkauksesta. Valmistaja on Georgia-Pacific Nordic.
Pirkka on K-kaupan oma merkki. Kuvioidut puoliarkit tehdään selluloosasta Saksassa.
Serlan valkoinen talouspaperi tehdään Suomessa. Raaka-aineesta puolet on kierrätyskuitua, puolet selluloosaa. Kokoarkkirullien valmistaja on Metsä-Tissue.
X-tra on S-ryhmän oma merkki. Kokoarkkirullat tehdään valkaistusta keräyspaperista Ruotsissa. Valmistaja on Metsä-Tissue.

Imukyvyssä ei eroja

Kolme kovaa testasi papereita kotonaan viikon-parin ajan. Sen perusteella he arvioivat Lambin ja Lotus Chefin imukykyisimmiksi. Ne mainostivatkin pakkauksissa erityistä imukykyään.
Imukykyä testattiin vielä yhteisvoimin ja Joutsenmerkin kriteereillä: Yhden paperigramman kuuluu imeä viisi grammaa vettä. Tässä testissä mainittavia eroja ei löytynyt. Kaikki kuusi talouspaperia päästi vettä läpi, vaikka sen oli annettu hetken imeytyä.

Painavin voitti vetolujuudessa

Talouspaperien vahvuutta tai lujuutta testattiin leikkimielisesti kalastajan vaa’an avulla. Vaikka testi ei ollut valtavan tieteellinen, se osoitti, että Lotus Chefin lupaus vahvuudesta ei ollut tuulesta temmattu. Painavin paperi oli vahvinta. Nyt tulos oli sama kuin aiemmin kotona testatessa.

Puoliarkkien ystävät

Papereiden käyttömukavuus herätti testaajissa tunteita. He paljastuivat kokoarkkien ystäviksi.

-Kokeilin puoliarkkeja, kun ne tulivat kauppoihin. Mutta aina repesi kaksi tai kolme arkkia, vaikka yritin ottaa yhden, Katri (kuvassa vas.) sanoo.

Talouspapereiden pehmeys jakoi mielipiteitä. Severi käyttää talouspapereita nenän niistämiseen, ja hänestä Lotus Chef oli pehmein. Niinan (kuvassa oik.) mielestä X-tran ja Floralysin paperit olivat pehmeämpiä. Katri piti Lotus Chefiä aivan liian kovana.

Pakkausten kantokahvallakin on väliä:

-Kahvan olisi hyvä olla värillinen, että sen huomaa paremmin. Ja kestävä, ettei se hajoa kantaessa saman tien, Severi toivoo.

Eettisyys on haastavaa

Testissä papereiden ympäristöystävällisyys tai alkuperämaa eivät vaikuttaneet pisteisiin. Kaupassa ne tulevat joskus mieleen:

-Alkuperämaata ei aina ilmoiteta pakkauksissa, joten sitä on tosi vaikea selvitellä. Ja jos jokaista asiaa alkaa vertailemaan, joutuu vain enemmän ymmälleen, Niina huokaa.

Vienoilla kukilla voittoon

Lambin hempeä kukkakuvio puhutteli testaajia. He arvioivat sen imukyvyn ja lujuudenkin kohtuullisen hyviksi. Näin puoliarkkikin pärjäsi kokoarkin ystävien raadissa.

Tunnetut merkit ottivat muutkin kärkisijat. Lotus Chefin norsukuvio puhutteli muitakin kuin Severiä. Lidlin Floralys yllätti testaajat ja pärjäsi brändeille suht hyvin. X-tra jäi selvästi hännille. Sen todettiin kyllä sopivan vaikkapa retkille tai autoon.

Testin tulos

Sijoitus Merkki Pisteet (1-5) Rullahinta
1. LAMBI KUVIOITU 4,9 0,79 e
2. LOTUS CHEF 4,5 0,75 e
3. SERLA TALOUS 4,3 0,50 e
4. FLORALYS 3,9 0,40 e
5. PIRKKA KUVIOITU 3,8 0,64 e
6. X-TRA 2,4 0,43 e

Rullien hinnat eivät ole vertailukelpoisia, koska pituudet vaihtelevat, kuten alla nähdään. Testipaperit ostettiin 3 tai 4 rullan pakkauksissa. Osaa talouspapereista saa halvemmalla isommissa pakkauksissa.

Pituudessa valtavat erot

Testin todellinen yllätys muhi talouspaperirullien pituudessa. Se kerrottiin vain kahden testipaperin pakkauksessa. Testaajat hämmästyivät, kun pisin rulla osoittautui peräti puolitoista kertaa lyhyimmän mittaiseksi.

Testin hännille jääneiden X-tran ja Pirkan rullat olivat selvästi pisimmät. Brändituotteet jäivät pituudessa kauas taakse, samoin Floralys.

Merkki Rullan pituus Hinta/m
X-TRA 16,6 m 2,59 snt/m
PIRKKA KUVIOITU 16 m 4 snt/m
SERLA TALOUS 13,2 m 3,79 snt/m
LAMBI KUVIOITU 12,7 m 6,22 snt/m
LOTUS CHEF 12,1 m 6,20 snt/m
FLORALYS 10,9 m 3,67 snt/m


(Kiitos Facebook-fani Tapani Murrolle metrihintojen laskemisesta!")

Korjattu 5.1.14: Floralys-paperin metrihinta.

Katja Solla, Kuningaskuluttaja, Yle Tutkiva asia

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.