Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Verkon maksunvälityspalvelut monelle jo arkea

Ulkomaisissa verkkokaupoissa asioiva kuluttaja käyttää yhä useammin netistä löytyviä maksuvälityspalveluja. Tunnetuimpia noista varmasti Paypal sekä Moneybookers, jonka nykyinen nimi on Skrill. Suurta eroa palveluiden sisällöissä ei juurikaan ole. Pieniä eroja löytyy käyttöliittymän kielipalveluissa ja rahan siirtohinnoissa.

Maksupalveluiden perusidea on, että siinä avataan tili jolle tallennetaan rahaa pankkitililtä tai luottokortilta.

Mikro PC:n toimittaja Ossi Jääskeläinen on käyttänyt maksupalveluita jo vuosia.
-Käytin maksupalveluita jo ensimmäisissä verkkokauppaostoksissani 2000 –luvun alussa. Mielestäni niitä on helppo käyttää ja nykyään moni verkkokauppa niitä tukeekin, Jääskeläinen kertoo.

Mutta miksi niitä tarvitaan, kun luottokortillakin voi verkossa maksaa?

-Itse koen, että maksupalvelut ovat fiksumpi tapa maksaa kuin perinteinen luottokortti. Jos sinulla on luottokorttinumero ja syötät sen vaikka kymmeneen verkkokauppaan, niin riski tunnusten vuotamisesta hakkereille on olemassa. Mutta jos maksat vaikkapa Paypalin kautta, niin hakkeroijan pitää ensin murtautua Paypaliin, jotta hän saisi tarvitsemansa tiedot. Verkon maksupalveluissa salasanat ovat siis vain yhdellä taholla, Ossi Jääskeläinen sanoo.

Kilpailu kiristyy

Huuto.netissä toimiva ruotsalainen Payson kilpailee samoilla apajilla verkkoasiakkaista. Siinä on kilpailijoita nähden samat perusominaisuudet, kuten rahan lähetys ja vastaanotto ja ostosten maksu verkkokaupoissa.

Erikoisuutena palvelussa on Payson turva, joka antaa ostajalle kahdeksan päivää aikaa hyväksyä ostoksensa, ennen kuin maksu toimitetaan myyjälle. Tästä erillisestä Turva-palvelusta veloitetaan ostajalta viiden prosentin palkkio. Muussa tapauksessa Payson on ostajalle ilmainen.

Payson eroaa kilpailijoistaan myös siinä, että palvelu on saatavilla myös suomenkielisenä.

Mutta miten turvallisia näitä palveluita onkaan käyttää?

-Netistä löytyy paljon maksuvälityspalveluita: isompia ja vähän pienempiä. Nämä isommat ovat pääsääntöisesti turvallisia. Pienemmissä ja uusimmissa palveluissa kehottaisin varovaisuuteen ja terveen maalaisjärjen käyttöön. Kannattaa aina keskustelupalstoilta käydä katsomassa, että millaista maksupalvelua kuluttajat ovat saaneet, Luottokunnan johtaja Jukka Ruotsalainen neuvoo.

Kuluttajan kannattaa myös huolehtia, että tietokoneen ohjelmistot on päivitetty ajan tasalle ja varmistaa, että maksuyhteys on aina suojattu. Sen näkee lukon kuvasta tietokoneen alakulmassa.
-Riskejä varmasti on, mutta olen varma, että käyttäjä on se suurin riski. Älä koskaan anna käyttäjätietoja liian helposti, vaikka niitä kysyttäisiin. Vasta maksamisen yhteydessä se on asiallista, Ossi Jääskeläinen jatkaa.

Palveluille povataan lihavia vuosia

Verkon maksupalvelut ovat ostajalle lähes aina ilmaisia. Kuluja syntyy vasta sitten, kun netissä myy jotain eli rahaliikenne suuntautuu itselle. Tuolloin puhutaan noin 1-3 prosentin välityspalkkiosta.

Tulevaisuudessa nämä maksupalvelut siirtynevät nekin tietysti kännykkään.
-Uskon, että tällaiset virtuaaliset maksupalvelut ovat yleistymässä. Seuraavaksi niitä yhdistetään todennäköisesti kännykkään. Nykyään alkaa kännyköissä olemaan NFC –siruja, joilla voi yhdellä kosketuksella maksaa ostokset. Voisin kuvitella, että matkapuhelin korvaa sen kautta pikkuhiljaa lompakon, Ossi Jääskeläinen uskoo.

Viime vuona verkkokaupoissa tehtiin ennätyksiä. Rahaa liikkui yli 10 miljardin euron edestä. Se tietää lihavia vuosia myös maksupalveluille.

Janne Tolonen, Kuningaskuluttaja, Yle Tutkiva asia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.