Ulkomaisissa verkkokaupoissa asioiva kuluttaja käyttää yhä useammin netistä löytyviä maksuvälityspalveluja. Tunnetuimpia noista varmasti Paypal sekä Moneybookers, jonka nykyinen nimi on Skrill. Suurta eroa palveluiden sisällöissä ei juurikaan ole. Pieniä eroja löytyy käyttöliittymän kielipalveluissa ja rahan siirtohinnoissa.
Maksupalveluiden perusidea on, että siinä avataan tili jolle tallennetaan rahaa pankkitililtä tai luottokortilta.
Mikro PC:n toimittaja Ossi Jääskeläinen on käyttänyt maksupalveluita jo vuosia.
-Käytin maksupalveluita jo ensimmäisissä verkkokauppaostoksissani 2000 –luvun alussa. Mielestäni niitä on helppo käyttää ja nykyään moni verkkokauppa niitä tukeekin, Jääskeläinen kertoo.
Mutta miksi niitä tarvitaan, kun luottokortillakin voi verkossa maksaa?
-Itse koen, että maksupalvelut ovat fiksumpi tapa maksaa kuin perinteinen luottokortti. Jos sinulla on luottokorttinumero ja syötät sen vaikka kymmeneen verkkokauppaan, niin riski tunnusten vuotamisesta hakkereille on olemassa. Mutta jos maksat vaikkapa Paypalin kautta, niin hakkeroijan pitää ensin murtautua Paypaliin, jotta hän saisi tarvitsemansa tiedot. Verkon maksupalveluissa salasanat ovat siis vain yhdellä taholla, Ossi Jääskeläinen sanoo.
Kilpailu kiristyy
Huuto.netissä toimiva ruotsalainen Payson kilpailee samoilla apajilla verkkoasiakkaista. Siinä on kilpailijoita nähden samat perusominaisuudet, kuten rahan lähetys ja vastaanotto ja ostosten maksu verkkokaupoissa.
Erikoisuutena palvelussa on Payson turva, joka antaa ostajalle kahdeksan päivää aikaa hyväksyä ostoksensa, ennen kuin maksu toimitetaan myyjälle. Tästä erillisestä Turva-palvelusta veloitetaan ostajalta viiden prosentin palkkio. Muussa tapauksessa Payson on ostajalle ilmainen.
Payson eroaa kilpailijoistaan myös siinä, että palvelu on saatavilla myös suomenkielisenä.
Mutta miten turvallisia näitä palveluita onkaan käyttää?
-Netistä löytyy paljon maksuvälityspalveluita: isompia ja vähän pienempiä. Nämä isommat ovat pääsääntöisesti turvallisia. Pienemmissä ja uusimmissa palveluissa kehottaisin varovaisuuteen ja terveen maalaisjärjen käyttöön. Kannattaa aina keskustelupalstoilta käydä katsomassa, että millaista maksupalvelua kuluttajat ovat saaneet, Luottokunnan johtaja Jukka Ruotsalainen neuvoo.
Kuluttajan kannattaa myös huolehtia, että tietokoneen ohjelmistot on päivitetty ajan tasalle ja varmistaa, että maksuyhteys on aina suojattu. Sen näkee lukon kuvasta tietokoneen alakulmassa.
-Riskejä varmasti on, mutta olen varma, että käyttäjä on se suurin riski. Älä koskaan anna käyttäjätietoja liian helposti, vaikka niitä kysyttäisiin. Vasta maksamisen yhteydessä se on asiallista, Ossi Jääskeläinen jatkaa.
Palveluille povataan lihavia vuosia
Verkon maksupalvelut ovat ostajalle lähes aina ilmaisia. Kuluja syntyy vasta sitten, kun netissä myy jotain eli rahaliikenne suuntautuu itselle. Tuolloin puhutaan noin 1-3 prosentin välityspalkkiosta.
Tulevaisuudessa nämä maksupalvelut siirtynevät nekin tietysti kännykkään.
-Uskon, että tällaiset virtuaaliset maksupalvelut ovat yleistymässä. Seuraavaksi niitä yhdistetään todennäköisesti kännykkään. Nykyään alkaa kännyköissä olemaan NFC –siruja, joilla voi yhdellä kosketuksella maksaa ostokset. Voisin kuvitella, että matkapuhelin korvaa sen kautta pikkuhiljaa lompakon, Ossi Jääskeläinen uskoo.
Viime vuona verkkokaupoissa tehtiin ennätyksiä. Rahaa liikkui yli 10 miljardin euron edestä. Se tietää lihavia vuosia myös maksupalveluille.
Janne Tolonen, Kuningaskuluttaja, Yle Tutkiva asia