Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Aina ei ole pakko ostaa, usein voi lainata netistä

Kotien nurkissa tulee säilöttyä kaikenlaista tavaraa, jota tarvitaan ehkä kerran vuodessa, tai sitten pahana päivänä. Toisaalta aina omista varastoista ei silti löydy joka lähtöön sopivankokoista matkalaukkua tai vaellustelttaa. Netin lainaus- ja vuokrauspalvelut pienentävät kotien tavaravuorta ja uuden ostamisen tarvetta.

Kuningaskuluttaja tapasi Kuinoma.fi -lainauspalvelun perustajan Markku Jussilan, joka ylläpitää noin tuhannen tavaran lainauspalvelua verkossa.

Miten palvelu toimii?

- Palvelun kautta voi jokainen lainata turvallisesti omia tavaroitaan muille yksityisille ihmisille. Sieltä voi myös lainata tavaroita muilta.

Miten Kuinoma eroaa netin ilmoituspalstoista?

- Ilmoituspalstat keskittyvät lähinnä tavaroiden ostoon ja myyntiin. Me perustajat lainasimme ja vuokrasimme paljon tavaroitamme ja huomasimme, että omien tavaroiden järjestelmälliseen lainaamiseen ei ollut paikkaa, joten perustimme sellaisen.

Mitä tavaroita palvelusta eniten lainataan?

- Kuinoma on kaikkein suosituin tällä hetkellä ulkoilijoiden keskuudessa. Paljon lainataan telttoja, makuupusseja, retkikeittimiä. Lisäksi myös työkaluja, kodintarvikkeita ja keittiöntarvikkeita lainataan paljon.

Mitä lainaaminen maksaa?

-Jokainen tavaran omistaja itse päättää, paljonko haluaa vuokraa periä.Se yleensä riippuu siitä, miten hyvä ja arvokas tavara on.

Miten tavara liikkuu omistajalta lainaajalle ja takaisin?

- Yleensä lainaaja noutaa omistajan luota sen tavaran, ja vastaavasti palauttaa sen omistajan kotiin.

Mitäs jos lainatun tavaran rikkoo tai joku vaikka varastaa tavaran?

-Sopimuksen mukaan tavara on lainaajan vastuulla. Kaikkien tilanteiden pitää olla omistajalle turvallista, eli sinä joudut maksamaan rahalla korvaukset kaikissa tapauksissa. Se on mahdollisesti sinun ja vakuutusyhtiön välinen asia, että korvaako vakuutusyhtiö haverista sitten sinulle jotakin. Mutta ensin sinun pitää omista rahoista maksaa tavaran lainaajalle korvaukset.

Toimiiko palvelu koko maassa?

-Kyllä toimii. Helsingissä on apuna muutamia toimituspaikkoja, -esimerkiksi Vallilan kirjasto, mihin voi palauttaa tavaran, jos se on helpompaa kuin lainaajan kotiin palauttaminen.

Palvelu on ollut pystyssä noin 4 vuotta. Viime syksynä käyttäjiä tuli paljon lisää. Mistä se johtuu?

-Aina ei ole järkevää ostaa tavaraa omaksi, jos se jää vaikka vähälle käytölle. Ilmeisesti nyt on yleisemmin alettu miettimään, että näinkin voisi toimia.

Mitä vinkkejä antaisit ihmiselle, joka haluaisi vaikka autoaan tai urheiluvälineitään lainata naapurustossa?

- Kannattaa miettiä, että se tavara on laadukas ja hyvä. Hyvät tavarat kestää sitä, että käyttöaste lainauksen myötä lisääntyy. Heikompiin tavaroihin tämä toiminta ei välttämättä sovi.

Mikä on erikoisin tuote, mihin olet palvelussa törmännyt?

- Vaikea sanoa, mutta joskus yksinkertaisetkin tavarat on erityisiä. Esimerkiksi pilkkijöitten käyttämät kairat. Kuinoman pilkkikairan avulla on voitettu pilkkikilpailujakin.

Kuinoma tarjoaa tavaroille varauskalenterin, välineet yhteydenpitoon sekä säännöt, joihin käyttäjät sitoutuvat.

Netissä on lainaus- ja vuokrauspalveluita moneen tarpeeseen:

Kuinoma
www.kuinoma.fi

Netcyclerissa vaihdetaan ja myydään monenlaista tavaraa vaatteista huonekaluihin.
www.netcycler.fi

Beibamboo-shop vuokraa vaatepaketteja vastasyntyneille ja pikkuvauvoille.
www.beibamboo-shop.com

Nopsa Travelsin Vaatelainaamo lainaa nuorten suomalaissuunnittelijoiden vaatteita aikuisille jäsenmaksuperiaatteella.
www.nopsatravels.com/nopsa-perustaa-vaatelainaamon

Vaavi vuokraa vauvojen ensisänkyjä kotiinkuljetuspalvelun kera.
www.vaavi.fi

Kestovaippayhdistykset lainaavat vaippapaketteja monilla paikkakunnilla.
www.kestovaippayhdistys.fi

Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisyhdistykset vuokraavat mm. lasten turvakaukaloita ja turvaistuimia.
www.mll.fi

http://uudenmaanpiiri.mll.fi/toiminta/paikallisyhdistykset/turvavalineiden_vuokraus/

Taidelainaamot vuokraavat teoksia kuukausimaksua vastaan. Ja jos teokseen kovasti kiintyy, voi sen lunastaa itselleen, jolloin jo maksettu osuus hyvitetään hinnasta.
www.taidelainaamot.fi

Monilla paikkakunnilla toimii aikapankkeja tai vaihtopiirejä, jossa vaihdon kohteena on aikaa ja osaamista. Aidan maalausta voi vaihtaa talvirenkaiden vaihtoon - tai päin vastoin.
www.aikapankit.fi

Terhi Simola, Kuningaskuluttaja, YLE Tutkiva asia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.