Hyppää pääsisältöön

“Voiko olla samaan aikaan tosi älykäs ja täysin idiootti? Kyllä, savant on tällainen henkilö… melkein.”

Stock photo: Smart guy

Douwe Draaisman kirjoittaa Muistikirjassaan näistä yhden kapean alueen erityislahjakkuuksista Savanteista. Esimerkkinä hänellä on 14-vuotias kalenterilaskija Dave. Pojan älykkyysosamäärä on 50. Vaitelias poika osaa vastata kaikkiin viikonpäivä- ja päivämääräkysymyksiin vuosilta 1900-2060 lähes virheettömästi. Draaisma pohtii, millä menetelmin Dave suoriutuu tästä ylivoimaisesta tehtävästä. Vastaus löytyy Howen ja Smithin tutkimuksista, joissa paljastui, että Dave tallentaa kalenteritietonsa visuaalisiksi tai kolmiulotteisiksi malleiksi, joita hän pystyi hakemaan esiin muististaan.

Draaisman käy läpi muidenkin savanttien erityisosaamisen toimintamallit. Kiehtovaa luettavaa. Suosittelen!

                                                                 

Ps. Älykkyydestä innostuneena tein Mensan netti-testin. No ihan mensalaiseksi minusta ei ole. ÄO-raja tähän huippuälykkäiden kerhoon on 140. Kiinnostavaa oli lukea Mensan sivulta, mensalaisten jakauman:

  1. Välinpitämättömät (n = 81; 9 %)
  2. Mukautujat (n = 102; 12 %)
  3. Pärjääjät (n = 88; 10 %)
  4. Menestyjät (n = 107; 12 %)
  5. Osaajat (n = 195; 22 %)
  6. Taistelijat (n = 163; 19 %)
  7. Katkeroituneet (n = 110; 12 %)
  8. Erilaiset (n = 35; 4 %)

 Minun ÄO:ni oli 120, kyllä sitä tälläkin pärjäillään :).

Kommentit