Hyppää pääsisältöön

Yes jengi. Ihan kreisi meininki – salkun kanssa mopokerhoon tai työpaikalle mököttämään!

Pukeutuminen puhututtaa aina. Onko se asiallista, onko tilanteeseen sopivaa, onko etiketin mukaista.

Eräs kansanedustaja osallistui presidentin virkaanastujaisiin ilman kravattia. Nousi poru. Ei ollut etiketin mukaista. Hyi! Kauhea moka. Oppilas hiihti farkuissa. Aijai! Ei ollut hiihtohousuja. Ei ollut tilanteeseen asiallisesti pukeutunut! Hiihtää voi lapsi vain siihen hommaan sopivissa urheiluhousuissa ja presidentin virkaanastujaisiin voi osallistua vain kraka kaulan ympärillä. Näitä pukeutumis-sooloilijoita paheksutaan ja ojennetaan. Tehdään selväksi, että yleistä linjaa ja pukeutumiskoodia tulee noudattaa. Ruotuun mars! Sekä lapsi, että aikuinen. Hyi teitä!

Toinen kansanedustaja sössötti päissään työpaikalla. Ei kai niitä täysistuntoja muuten jaksa. Samaa tapahtuu kouluissa. Oppilaita ilmaantuu tunneille silmät harittaen. Ihan sama meno. Tilannetaju pettää ja arkijärki ei toimi. Kummat matkii, nuoret aikuisia vai aikuiset nuoria?

Kolmas kansanedustaja taas oli kiinnostunut mopoista – ihan kuin viittätoista lähestyvät koululaiset. Sama meno.

Tämä kyseinen kansanedustaja sitten oikein otti ja vieraili eräässä aikuisten mopokerhossa. Ja viihtyi. Totta kai viihtyi. Ovathan aikuisilla asiat paremmin kuin nuorilla. Aikuisten kerhoilla on tilat, pelit ja pensselit. Nuorille taas ei oikein mestoja löydy – Helsingin Viikissäkin on odoteltu nuorisotiloja jo kymmenen vuotta. Ei ole vielä saatu.

Mopokerhoiltaa viettänyt kansanedustaja voisi joskus vierailla vaikka koululaisten iltapäiväkerhossa. Huomaisi miten on pienet tilat ja paljon lapsia.
Mopokerhoiltaa viettänyt kansanedustaja voisi joskus vierailla vaikka koululaisten iltapäiväkerhossa. Huomaisi miten on pienet tilat ja paljon lapsia. Voisi tulla ajatus vaikuttaa asiaan, ojentaisi vaikka niitä satasia kerho-ohjaajille, niin saisi lapsille ostettua liikuntavälineitä ja värikyniä.

Ay-virkamies tuuppasi kollegaa ravintolassa kun ei kommentti miellyttänyt. Samaa tapahtuu kouluissa. Tönitään ja tuupitaan koulukavereita, jos ei jutut tai pärstä miellytä. Tai tykkää vääristä Facebook-päivityksistä. Sitä lapsi perässä mitä aikuinen edessä - lehdessä.

Ja sitten tämä ay-pomo. Tiuskii ja kiukuttelee. Ei kuuntele muita. Äänestytti alaiselleen potkut, kun oli ensin muutaman vuoden pitänyt mykkäkoulua. Ei halunnut pomo puhua työntekijälleen. Ei tahtonut. Ja jos ei taho, ei tarvi. Sellaisia pomoja työelämässä. Ei tartte käyttäytyä työpaikoilla. Kouluissa edes yritetään. Pitäskö ottaa mallia? Ensin nootti reissuvihkoon ja kutsu vanhemmille keskustelemaan. Moniammatillinen oppilashuoltoryhmä puuttuu ongelmaoppilaan edesottamuksiin, laaditaan asiakirjoja, siirretään pienryhmään opettelemaan koulunkäyntitaitoja ja vuorovaikutusta, erotetaan mahdollisesti pariksi viikoksi koulusta ja jos ei vieläkään onnistu niin sitten on edessä koulunvaihto erityisluokalle ja siellä kunnon vierihoito. Yleensä toimii.

Kouluissa kiusataan. Työpaikoilla kiusataan vielä enemmän. Kiva Koulu -ohjelma myös työpaikoille! Yes. Opitaan vähän vuorovaikutusta, ja tunneilmasto paranee. Se olis uuden alku.

Yes jengi. Kiva Työpaikka -ohjelma vaan käyttöön!

 

Linkit: