Hyppää pääsisältöön

När jag blundar - Pernilla Karlsson laulaa äidistään veljensä sanoin ja sävelin

Pernilla Karlssonin tulkitsema När jag blundar voitti Uuden Musiikin Kilpailun 2012 ja valittiin samalla Suomen euroviisuedustajaksi. Kappaleen on säveltänyt ja sanoittanut Pernillan veli Jonas Karlsson ja innoittajana on ollut sisarusten äiti.

När jag blundar (Kun suljen silmäni) on alun perin tehty Karlssonin sisarusten äidin 50-vuotisjuhliin. Pernilla kertoo Jonas-veljen säveltämän, sanoittaman ja sovittaman laulun kertovan siitä, miten paljon äiti tekee lastensa puolesta ja miten lapset arvostavat äitiään.

Äiti puolestaan oli Uuden Musiikin Kilpailun finaalikatsomossa onnesta liikuttunut ja ylpeä lapsistaan.

Käsipalloilijana mainetta niittänyt Pernilla Karlsson kertoi UMK:n tiimellyksessä olevansa valmis jättämään urheilun, jos menestyy laulu-uralla.

Suomen euroviisuedustaja valittiin helmikuussa 2012 ensimmäistä kertaa Uuden Musiikin Kilpailun kautta. Avoimeen kilpailuun haki kaikkiaan 540 artistia.

Pernilla Karlsson voitti Uuden Musiikin Kilpailun finaalin molemmat puhelinäänestykset. När jag blundar keräsi ensimmäisen kierroksen äänistä 29,8 prosenttia ja toisen kierroksen äänistä 53,4 prosenttia. Puhelinäänestyksen toiseen vaiheeseen etenivät myös Stig Laululeija-biisillä ja Ville Eetvartti kappaleella Lasikaupunki.

Edellisen kerran Suomen edustajana Eurovision laulukilpailussa on ollut ruotsinkielinen kappale vuonna 1990, jolloin kisaamaan lähetettiin Beat kappaleella Fri.

Kevään 2012 euroviisut järjetettiin Azerbaidžanissa Bakussa, jossa Pernillan viisutaival päättyi semifinaaliin. Finaalilähetyksessä valittiin voittajaksi ennätysmäisellä äänivyöryllä Ruotsin Loreenin tulkitsema Euphoria.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto