Hyppää pääsisältöön

Haaveissa siintää lentoemännän ammatti

Lentoemäntien kouluttaminen alkoi Suomessa 1947, kun Aero järjesti ensimmäisen lentoemäntäkurssin. Kurssille tuli suoranainen ryntäys, ja 270 toiveikkaan joukosta valittiin vain kuusi onnellista. Lentoemäntäkoulutuksen varhaisina vuosina fyysinen soveltuvuus oli tärkeää, mutta tänä päivänä myös kielitaito ja kokemus asiakaspalvelusta ovat arvostettuja.

Kun lentokone nousee ilmaan, alkaa lentoemännän työn kiireisin vaihe, sillä lentoemännät huolehtivat matkustajien turvallisuudesta ja hyvinvoinnista lennon aikana.

"Lentoemännän ammatti on vaativa palveluammatti", toteaakin kokenut ammattilainen.

Jo lentoemäntäkoulutuksen alkuvuosina korostettiin hyvää fyysistä kuntoa ja fyysistä soveltuvuutta alalle. Edustava ulkonäkö ja kielitaito ovat aina olleet tärkeitä ominaisuuksia, mutta tänä päivänä etusijalla ovat kielitaito ja kokemus asiakaspalvelutehtävistä.

Moni lentoemäntä luopui alan varhaisvuosina ammatistaan työn raskauden ja työskentelyolosuhteiden vaativuuden takia. Myös nykykoneissa työ on hyvin kiireistä ja usein fyysisesti raskasta, eivätkä esimerkiksi aikaerolennot sovellu kaikille. Hyvä peruskunto onkin tärkeä seikka. Erilaiset liikuntaharrastukset niin kotona kuin ulkomaillakin ovat keskeisellä sijalla lentoemännän vapaa-ajan harrastuksista.

Teksti: Sirpa Jegorow

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto