Hyppää pääsisältöön

Kuntokakkonen – liikuntavalistusta 70-luvulta

Suomen Kuntourheiluliiton valistusohjelma Kuntokakkonen valisti katsojille liikunnan ja terveellisen ravinnon ilosanomaa 70-luvun lopulla. Terveellisistä elämäntavoistaan kertoivat mm. juoksija Lasse Viren ja Miss Eurooppa Riitta Väisänen.

"Mie oon niin liikkuvaista sorttia", Riitta Väisänen perusteli liikuntaharrastustaan vuonna 1978 valmistuneessa ohjelmassa. Miss Eurooppa liikkui jo tuolloin mieluiten hevostensa kanssa. Ohjelmassa nähdäänkin hulmuavahiuksinen hevostyttö ratsunsa selässä. Urheiluneuvoston puheenjohtaja Matti Ahde puolestaan totesi liikunnan olevan jopa valttämätöntä ihmisen fyysisen ja psyykkisen kunnon kannalta. "Minun on harrastettava liikuntaa jo virankin puolesta", Ahde totesi tenniksen peluun lomassa.

Kuntokakkonen opasti katsojia myös terveellisen ruokavalion saloihin. Keltaiseen verryttelypukuun sonnustautunut Lasse Viren kertoi ruokavalionsa koostuvan aivan tavallisesta, monipuolisesta kotiruuasta. "Syön, mitä nyt eteen sattuu", hän kuvaili huippu-urheilijan ruokavaliotaan. Professori Ilkka Vuori opasti Kuntokakkosen ravinto-osiossa, kuinka toimistotyöntekijän tulisi syödä. Vuori havainnollisti oikeita ruokailutottumuksia ateriaesimerkkien avulla.

Missi ja valokuvamalli Riitta Väisänen ei tunnustanut noudattavansa mitään tiettyä ruokavaliota. "Katselen kyllä aina lehdistä kaloritaulukoita, mutta eipä ole tullu koskaan noudatettua" Myöskään Riitan hevonen ei tuntunut noudattavan kovinkaan tarkkaa ruokavaliota. Miss Eurooppa nimittäin tarjoili eläinystävälleen kokonaisen täytekakun Liikunta ja ravinto -jakson alussa.

Kuntokakkonen-ohjelmasarja esitteli suomalaisille ravitsemuksen lisäksi muun muassa liikunnan eri osa-alueita, liikunnan motiiveja ja liikunnan yhteiskunnallista merkitystä.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto