Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Pieni pilvivertailu

Ei, tämä ei ole sellainen pilvivertailu, eli kaikki jotka tulivat sen toisenlaisen Google-haun johdattamana, voitte klikata eteenpäin.


Tämä pieni pilvivertailu on kaltaisilleni seminörteille, jotka tuskailevat kannettavan, kotikoneen, työkoneen, tabletin ja älykännykän kanssa sitä, että aina se tiedosto, jota juuri nyt haluaisi käyttää, on siellä toisessa koneessa.
Itse olen tuskaillut asian kanssa jo tovin, joten kokosin tähän muutaman pilvipalvelun ja omia käyttökäyttökokemuksiani.

Pilvipalvelujen idea on, että pääsee netin kautta käsiksi tiedostoihin ja pystyy ne sinne päivittämään. Näin ajantasaiset tiedostot ovat aina ulottuvilla käytit mitä tahansa konetta. Tulevaisuudessahan me emme talleta mitään omille koneillemme, vaan kaikki on siellä jossain, pilvessä. Sieltä bitit sinkoilevat langattomasti housuntaskun älyluuriin tai sohvapöydän tablettiin.

Dropbox

Ylistetty palvelu, jossa  on selkeä ja helppokäyttöinen käyttöliittymä. Tiedostoja voi järjestellä kansioihin helposti ja niitä voi myös jakaa muiden kanssa. Muistaa jopa omasta boksistasi tuhoamasi tiedostot. Palvelussa ei voi tyhjästä nyhjäistä uutta dokumenttia, vaan tiedostot on ensin luotava muualla. Yhden tiedoston jakaminen on turhan vaikeaa. TechCrunch valitsi yhtiön vuoden 2011 parhaaksi start up -yritykseksi.  

 • Ilmaista tilaa 2 Gb (lisää saa 8Gb saakka houkuttelemalla lisää käyttäjiä)
 • Lisätilan hinnat: 50Gb - 9,99$/kk tai 99$/v, 100Gb - 19,99$/kk tai 199$/v 

Google Docs

Googlen palvelu ei vaadi sovellusten lataamista koneelle, vaan toimii puhtaasti vain netin kautta. Sielu pitää kyllä myydä, eli Google-tili tarvitaan. Docsiin voi ladata omia tiedostoja tai aloittaa tiedoston luomisen alusta, asiakirjoja voi luoda niin tekstinkäsittelypohjille kuin taulukkopohjillekin. Tiedostoja (ja kansioita) voi jakaa, ja niitä voi useampi henkilö käsitellä samaan aikaan. Myös jo tehtyjen muutosten historiaa pystyy katselemaan ja vaikka chättämään samaan aikaan dokumentin kimpussa olevien kanssa.
Ulkoasultaan Google docs ei ole ihmeellinen, mutta toimii varsinkin tiimityöskentelyssä hyvin. Hieno ominaisuus on, että se tallentaa aukiolevia tiedostoja automaattisesti tiuhaan. Isoin miinus on tietysti se, että kaikilla palvelun käyttäjillä pitää olla Google-tili.

 • Ilmaista tilaa: 1 Gb
 • Lisätilan hinnat: 20Gb - 5$/vuosi, 80Gb - 20$/v, 200Gb - 50$/v, 400Gb - $100$/v, 1 Tb - 256$/v, jne. 

Box

“Laatikko” on simppelistä nimestään huolimatta laaja pilvipalvelu, joka antaa työkaluja monenlaiselle dokumenttien jaolle, muokkaukselle, kommentoinnille ja luonnille. Box tarjoaa myös näistä kolmesta eniten ilmaista tallennustilaa. Käyttöliittymä toimii kuin ajatus, eikä käyttöohjeita tarvita palvelun monipuolisuuden hahmottamiseksi, klikkaamalla oppii. Asiakirjoja voi kommentoida, niihin voi määritellä tehtäviä (“tarkasta tämä”, “päivitä” tms.), niitä voi jakaa tiedostoina ja kansioina.  Dokumentteja voi myös suojata vaikka salasanalla.  Myös tiedostonäkymässä on vaihtoehtoja. 

 • Ilmaista tilaa: 5Gb
 • Lisätilan hinnat: 25Gb - 9,99$/kk, 50Gb - 19,99$/kk


Itse päädyin Boxin käyttäjäksi, vaikka näpit ovat pelissä Google Docsissakin. Boxissa yhdistyvät kahden muun palvelun parhaat puolet: tiedostoja voi jakaa kenelle vain ja Boxissa voi myös luoda asiakirjoja. Lisäksi sen käyttöliittymä on harvinaisen miellyttävä.

Tässä vielä lisää vastaavia palveluja, jos jollain kokemuksia, kertokaa.

FilesAnywhere, CloudMe, CrashPlan, Egnyte
iCloud, MozySpiderOak, SugarSync, Thru Inc, TitanFile, Windows Live SkyDrive (25 Gb ilmaista tilaa).

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.