Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio Tuomiopäivän holvissa

Ilmastonmuutos, ympäristökatastrofit, liikakansoitus ja ruokapula – Prisma Studio matkusti paikkaan, josta voi löytyä apua tulevaisuuden ruuantuotannon ongelmiin. Katso Prisma Studio ti 20.3. klo 20 TV1, uusinta to 22.3. klo 20 Teema.

 Tuomiopäivän holvi, Simon Jeppson, NordGen

Vierailin helmi-maaliskuun vaihteessa Huippuvuorten kansainvälisessä siemenholvissa Svalbard Global Seed Vault. Tämä Longyerbyenin lähelle Platåberget-vuoren uumeniin louhittu holvi aloitti toimintansa vuonna 2008, ja sen jälkeen sinne on rahdattu viljelykasvien siemeniä joka puolelta maailmaa.

Helmi-maaliskuun vaihteessa holviin saapui tuorein lähetys, n.parikymmentä tuhatta siemennäytettä. Yhdessä näytteessä on yleensä noin viisisataa kuivattua siementä, jotka on pakattu foliopussiin. Tällä hetkellä  holvissa on noin 750 000 näytettä. Säilytyskammioita on kaikkiaan kolme, ja kuhunkin kammioon mahtuu puolitoista miljoonaa näytettä. Nyt siis täytetään vasta ensimmäistä säilytyskammiota.

Siemenpankkien "keskuspankki"

Siemenholvi on viljelykasvien geenipankki. Kansalliset geenipankit lähettävät sinne viljelykasvien siementen ”varmuuskopioita”, jotka ovat turvassa siltä varalta, että kansallisille geenipankeille tapahtuu jotain. Kansallisissa geenpankeissa siemenet eivät ole välttämättä kovin hyvässä turvassa – kuten Pohjoismaisen Geenivarakeskuksen asiantuntija, professori Roland von Bothmer, muistuttaa.  Joulukuussa vesi tulvi thaimaalaisen geenipankin tiloihin - vain kolme päivää ennen kuin sieltä piti lähteä siemenlähetys Huippuvuorille. Roland ei vieläkään tiedä ovatko thaimaalaiset näytteet kunnossa vai menivätkö ne pilalle.

Siemenholvin tilat rakennutti Norjan valtio, ja Pohjoismainen Geenivarakeskus puolestaan hallinnoi holvin sisältöä eli siemennäytteitä. Holvi on louhittu syvälle vuoren ja ikiroudan sisään. Siementen säilytystilat on jäähdytetty miinus 18:aan asteeseen. Jos jäähdytys pettää, siemenet säilyvät jonkin aikaa myös ikiroudassa eli noin miinus neljässä asteessa.

Koskenkorva-ohra turvassa

Siemenholvissa on myös noin 1500 suomalaista näytettä. Yksi niistä on Koskenkorvan valmistukseen jalostettu Botnia-ohra. Tosin tämä käyttötarkoitus ei ollut peruste Botnian säilömiseen Huippuvuorille – Botnian tärkkelyspitoisuus on korkea, ja se saattaa olla tulevaisuudessa mainio lajike – monen muun Tuomiopäivän holviin säilötyn lajikkeen kanssa - esimerkiksi ilmastonmuutoksen myötä muuttuvissa olosuhteissa.

Ai niin, lentopelkoinen kuvaaja Janne selviytyi matkasta loppujen lopuksi aika hyvin. Välilaskut Oslossa ja Tromsassa taisivat toimia melkoisena siedätyshoitona…

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

  • Varoitus: tämä kuva saattaa järkyttää maailmankuvaasi

    Luotaimen ottama kuva näyttää kuinka mitätön maapallo on.

    Tasan 30 vuotta sitten Nasan Voyager 1 -avaruusluotain suuntasi kameransa kohti maapalloa ja otti erään avaruuslentojen historian tärkeimmistä valokuvista. Äkkiseltään katsottuna kuvassa ei ole juuri muuta kuin mustaa ja Auringon häikäisystä johtuvaa vaaleaa sumua. Mutta kun kuvaa katsoo tarkasti, on siellä pieni valopiste.

  • Juorua oikein, se tekee tutkitusti hyvää!

    Kaikki juoruavat ja se on hyvä juttu.

    Väitetään, että kaikki ihmiset juoruilevat. Nyt laaja tutkimus todistaa, että näin tosiaan on, eikä se ole lainkaan huono juttu.

Uusimmat sisällöt - Tiede