Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio Tuomiopäivän holvissa

Ilmastonmuutos, ympäristökatastrofit, liikakansoitus ja ruokapula – Prisma Studio matkusti paikkaan, josta voi löytyä apua tulevaisuuden ruuantuotannon ongelmiin. Katso Prisma Studio ti 20.3. klo 20 TV1, uusinta to 22.3. klo 20 Teema.

 Tuomiopäivän holvi, Simon Jeppson, NordGen

Vierailin helmi-maaliskuun vaihteessa Huippuvuorten kansainvälisessä siemenholvissa Svalbard Global Seed Vault. Tämä Longyerbyenin lähelle Platåberget-vuoren uumeniin louhittu holvi aloitti toimintansa vuonna 2008, ja sen jälkeen sinne on rahdattu viljelykasvien siemeniä joka puolelta maailmaa.

Helmi-maaliskuun vaihteessa holviin saapui tuorein lähetys, n.parikymmentä tuhatta siemennäytettä. Yhdessä näytteessä on yleensä noin viisisataa kuivattua siementä, jotka on pakattu foliopussiin. Tällä hetkellä  holvissa on noin 750 000 näytettä. Säilytyskammioita on kaikkiaan kolme, ja kuhunkin kammioon mahtuu puolitoista miljoonaa näytettä. Nyt siis täytetään vasta ensimmäistä säilytyskammiota.

Siemenpankkien "keskuspankki"

Siemenholvi on viljelykasvien geenipankki. Kansalliset geenipankit lähettävät sinne viljelykasvien siementen ”varmuuskopioita”, jotka ovat turvassa siltä varalta, että kansallisille geenipankeille tapahtuu jotain. Kansallisissa geenpankeissa siemenet eivät ole välttämättä kovin hyvässä turvassa – kuten Pohjoismaisen Geenivarakeskuksen asiantuntija, professori Roland von Bothmer, muistuttaa.  Joulukuussa vesi tulvi thaimaalaisen geenipankin tiloihin - vain kolme päivää ennen kuin sieltä piti lähteä siemenlähetys Huippuvuorille. Roland ei vieläkään tiedä ovatko thaimaalaiset näytteet kunnossa vai menivätkö ne pilalle.

Siemenholvin tilat rakennutti Norjan valtio, ja Pohjoismainen Geenivarakeskus puolestaan hallinnoi holvin sisältöä eli siemennäytteitä. Holvi on louhittu syvälle vuoren ja ikiroudan sisään. Siementen säilytystilat on jäähdytetty miinus 18:aan asteeseen. Jos jäähdytys pettää, siemenet säilyvät jonkin aikaa myös ikiroudassa eli noin miinus neljässä asteessa.

Koskenkorva-ohra turvassa

Siemenholvissa on myös noin 1500 suomalaista näytettä. Yksi niistä on Koskenkorvan valmistukseen jalostettu Botnia-ohra. Tosin tämä käyttötarkoitus ei ollut peruste Botnian säilömiseen Huippuvuorille – Botnian tärkkelyspitoisuus on korkea, ja se saattaa olla tulevaisuudessa mainio lajike – monen muun Tuomiopäivän holviin säilötyn lajikkeen kanssa - esimerkiksi ilmastonmuutoksen myötä muuttuvissa olosuhteissa.

Ai niin, lentopelkoinen kuvaaja Janne selviytyi matkasta loppujen lopuksi aika hyvin. Välilaskut Oslossa ja Tromsassa taisivat toimia melkoisena siedätyshoitona…

Kommentit
  • Euroopan tärkeimmän ravintokasvin, vehnän, ilmastokestävyys on heikentynyt

    Vehnän monimuotoiset lajikkeet - vastaus ilmastonmuutokseen.

    Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan eurooppalaisen vehnän kyky sietää erilaisia ilmasto-olosuhteita on heikentynyt. Ravintokasvin ilmastokestävyys on tärkeä asia, koska ilmastonmuutos voimistaa sään vaihtelua ja ilmaston ääri-ilmiöitä. Vehnän pärjääminen ilmaston muutoksissa vaikuttaa mm. Euroopan ruokaturvaan sekä huoltovarmuuteen eri maissa. Mikä on suomalaisen vehnän kyky sietää erilaisia säitä?

  • Ihminen haluaa levittäytyä avaruuteen

    Menemmekö Marsiin vai asteroideille, kun Maassa ei voi elää?

    Astrobiologia on kiinnostunut meidän kaltaisen elämän löytämisestä avaruudesta. Mutta voisiko Maan elämä siirtyä avaruuteen ja pärjätä siellä? Tarjoavatko Mars ja asteroidit olosuhteet, joihin ihminen levittäytyy? Mitä elämä vaatii jatkuakseen avaruudessa? Tästä puhuvat dosentti Kirsi Lehto ja tutkimuspäällikkö Pekka Janhunen astrobiologiaa-sarjassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tiede