Hyppää pääsisältöön

Valvonta ontuu nyt Fuengirolassa

Suomen valtion tukea nauttivia suomalaisia peruskouluja maailmalla on tällä hetkellä kuusi: Moskova, Pietari, Tallinna, Tartto, Bryssel sekä Fuengirola. Tänä vuonna nämä yksityiset koulut saavat yhteensä yli kolme ja puoli miljoonaa euroa suomalaisten veronmaksajien rahoja.

Kaksi miljoonaa euroa menee Aurinkorannikon suomalaiseen kouluun Espanjassa. Summa maksetaan oppilasmäärän mukaan ja Fuengirolassa on eniten oppilaita, melkein 300.

Moskovan koulu on toiminut jo vuodesta 1964, Espanjan Aurinkorannikon koulu täytti viime syksynä 20 vuotta. Suomen valtion rahaa on pumpattu ulkosuomalaisiin kouluihin siis vuosikymmeniä. Sen takia onkin yllättävää, ettei opetusministeriö ole kertaakaan tehnyt omaa tarkastusta yhteenkään ulkosuomalaiseen kouluun näiden vuosien aikana.

Paitsi nyt kun MOT alkoi tehdä ohjelmaa Aurinkorannikon koulun ongelmista. Kun ensimmäisen kerran soitin opetusneuvos Jari Rajaselle hän ei ollut tietoinen Aurinkorannikon koulun ongelmista – joita on ollut jo vuosia. Rajanen ei puhunut tarkastuksesta mitään.

MOT:n kuvausryhmä selvitti Fuengirolan ongelmia. Ilmeni että koulun johto on salaillut homeongelmia, hallituksen rahankäyttö on ollut holtitonta ja järkyttävä työpaikkakiusaaminen on ajanut useita opettajia ja muuta henkilökuntaa sairauslomalle tai jopa takaisin Suomeen.

Matkan jälkeen tehdyssä haastattelussa Rajasta totesi, että ministeriö olikin päättänyt tehdä tarkastuksen Aurinkorannikon kouluun!

Kuitenkin useat Aurinkorannikon koulun vanhemmat ja opettajat ovat vuosien varrella yrittäneet puuttua epäkohtiin kantelemalla ja ottamalla yhteyttä suomalaisiin viranomaisiin, mutta hätähuutoihin ei ole vastattu. Miksi viranomaiset ovat ummistaneet silmänsä niin pitkään?

Mitä tarkastuksen jälkeen tapahtuu koululle, joka on tärkeä sadoille oppilaille ja kymmenille opettajille ja muulle henkilökunnalle?

Miten saadaan pitkään jatkuneen pelon ja salailun ilmapiiri loppumaan? MOT -ohjelmassa esiintyvät ihmiset ovat käyttäneet siviilirohkeuttaan nostamalla esiin epäkohtia omasta pelostaan huolimatta. Toivottavasti mustamaalaaminen paikallisissa suomalaislehdissä loppuu, ja itse ongelmiin päästään käsiksi.

Koulun opetuksella on hyvä maine Espanjassa. Koulua tarvitaan.

Mutta ei ulkomaillakaan saa käyttää suomalaisten veronmaksajien rahoja ihan miten vaan, vaikka valvova viranomainen onkin kaukana.

Koulu tarvitsee avoimuutta. Huhun mukaan koulun hallitus suunnittelee nyt koulun säätiöittämistä. Se ei avoimuutta lisäisi, päinvastoin.

Kommentit