Hyppää pääsisältöön

Avoimen ja suljetun tarinan mysteeri

Säveltäjä ja alttoviulisti Brett Dean. Kuva: Heikki Tuuli.

Psykoterapeutti Mikko von Bruun innostui Kamariorkesteri Avantin! KLANG-konsertista 12.3.2012. Musiikkitalon suuressa salissa pidetty konsertti oli omistettu australialaisen säveltäjän ja alttoviulistin Brett Deanin musiikille. Avantia! johti Hannu Lintu. - Kuuntele Avantin! KLANG-konsertti Areenassa 12.4.2012 asti.

Avantin konsertti, jossa vierailijana oli australialainen säveltäjä ja alttoviulisti Brett Dean sai minut mietteliääksi. Jäin nimittäin miettimään sitä, mikä ero on teemallisella musiikilla suhteessa sellaiseen musiikkiin tai sävellykseen, jonka tematiikasta ei ole mitään tietoa. Kummassakin tapauksessa mieli lähtee liikkeelle, rakentaa unikuvaa tapahtumista, tunteista eli rakentaa jonkinlaisen mielellisen juonen, idean. En tiedä kumpi on parempi.

Valmiin tarinan kuunteleminen kaventaa kuulijan mielen liikkumavaraa. Konsertin ensimmäinen kappale, Twelve Angry Men oli oiva musiikillinen, moderni kuvitelma dialogista järjen ja tunteen välillä. Esitys mahdollisti raivoisien irrationaalisten tunteiden kohtaamisen. Yksilön asema sellaisessa tilanteessa on mahdoton. Musiikki muistutti uskomusten ehdottomuudesta, joiden perusteella tuomitseminen ja tappaminen on laillista. Ja missä on järki, rauhallinen pohdiskeleva ajattelu? Mieleeni tulee tästä Deanin kappaleesta aikamme suuri haaste, ettemme vaipuisi Euroopassa hysteeristen massaliikkeiden ja viholliskuvien aikaan.

Avantin! 12 sellistiä ja kapellimestari Hannu Lintu. Kuva: Heikki Tuuli.

Brett Deanin toinen sävellys Carlo pakotti tunnistelemaan kehittyvän mustasukkaisuuden spiraalia, mielen pirstoutumista, vaistojen, koston, omistamisen maailmaa ja lopuksi koko ajattelukoneiston hajoamista. Musiikki toi mieleen myös pääsiäisen ajan, ristin, murhan ja sen jälkeisen synkän ja pitkän katumuksen. Näin Dean todella puhuttelee musiikillaan.

Konsertin viimeinen sävellys, konsertto alttoviululle ja orkesterille sai minut sen sijaan mietteliääksi. Ei teemaa, ei tarinaa. Minun oli luotava se itse. Alun lyhykäisyys loihti eteeni maiseman, jossa mielen sisällä on syntymässä ajatus. Mistä? En tiedä. Mitä se koskee? En tiedä. Edetessään konsertto sai minut ajattelemaan, että kyseessä oli ajatus, joka kuumeisesti yritti löytää itselleen ajattelijaa. Onko tämä mahdollista? Kyllä, maailma on täynnä ajatuksia, joita kukaan ei halua omistaa, vaan niitä juostaan karkuun. Oma aikamme on täynnä ajatuksia, mutta me vältämme niitä, kuten ajatuksia nuorison syrjäytymisestä. Me juoksemme karkuun olemalla ajattelematta.

Avantille kiitos loistavasta konsertista!

Mikko von Bruun

Psykoterapeutti Mikko von Bruun.

Kirjoittaja on ryhmäpsykoanalyytikko ja psykoterapeutti. Hän kuuntelee kevään 2012 KLANG-konsertit YLE Radio 1:stä ja Yle Areenasta ja kirjoittaa kuulemastaan.

Kommentit
 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.