Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Sony ja Canon tasaväkisiä videokameratestissä

Kolme kovaa testaajaa ovat aktiivisia videokuvauksen harrastajia. Osa heistä on hankkinut ensimmäisen oman kameransa vuosi sitten, osa on ehtinyt puuhastella kameroiden parissa useamman vuoden. Testattavat kamerat tallentavat kaikki muistikorteille ja ovat hintaluokaltaan noin kahdesta kolmeensataan euroa.

Testituotteet ovat Canon LEGRIA HF R26, Panasonic HDC-SD80, Samsung HMX-Q10 ja Sony HDR-CX130E. Testissä arvioitiin valikkojen selkeyttä, käyttömukavuutta, tarjolla olevia asetuksia sekä tietysti kuvan laatua.

Canon LEGRIA HF R26
Muista kameroista poiketen sisäistä muistitilaa sekä paikat kahdelle muistikortille.
Panasonic HDC-SD80
Testin kevyin kamera.
Samsung HMX-Q10
Sopii oikea- ja vasenkätiselle kääntyvän näyttönsä ansiosta.
Sony HDR-CX130E
Mukana tulee materiaalin siirrossa käytettävä USB-piuha.

Kirkkonummelainen Jouko Saras odotti, että kameroista löytyisi runsaasti eroja.

Espoolaiset Esa Kivivuori ja Matti Malinen olivat yllättyneitä siitä, kuinka pieniä kamerat ovat.

- Pelkäsin, että miten tämmöisillä pystyy tekemään mitään. Siksi en ole oikein osannut omaakaan seuraavaa kameraa vielä valita.

Kolme kovaa kokeili kameroita kahden viikon ajan, erilaisissa kuvausolosuhteissa.

Paksuus on kamerassa hyvä asia

Panasonicissa on valikko englannin kielellä pelkästään, mistä Jouko antoi miinusta.

- Käyttömukavuus oli ihan hyvä ja perinteinen.

Esan mielestä Panasonicissa oli hyvää se, että se käynnistyy samalla kun näytön aukaisee.

- Erittäin hyvää on se, että akku on takana pystyssä joten siihen voi panna kiinni isomman akun, hän lisää.

Matin mielestä kuvaustulos oli Panasonicilla valoisissa olosuhteissa hyvä, mutta pimeäkuvausasetuksella jälki oli heikkoa.

Canonilla saa muita kameroita laajempaa kuvaa, mikä auttaa erityisesti sisätiloissa kuvatessa.
Se on myös tuhdimpi kuin muut testikamerat.

- Paksuus ei ole välttämättä huono asia. Jos joutuu kuvaamaan vaikka ulkoilmakahvilan pöydältä tai aidan päältä niin pohja on tukeva ja kamera pysyy suorassa, Esa huomauttaa.

Joukon mielestä kamerassa on tärkeätä se, että linssinsuojus avautuu ja sulkeutuu automaattisesti.

- Sitä ei jaksa muistaa aina kun lähtee kuvaamaan tai lopettaa kuvaamisen. Ja tässä Canonissa tämä toimii erittäin hyvin, hän kehuu.

Matti muistaa, että Panasonicissa suojus on puoliautomaattinen.

- Mutta väärinpäin! Se aukeaa automaattisesti mutta kameraa sammuttaessa jää auki. Se unohtuu aina, hän harmittelee.

Samsung jakoi mielipiteitä, Sonysta tykkäsivät kaikki

Samsungissa on mekaanisesti suljettava linssinsuojus, mitä testaajat pitivät hankalana. Valikot ovat selkeät ja helppokäyttöiset.

- Tämä on sellainen ”ota käteen, lähde kuvaamaan ja pidä hauskaa”- tyyppinen laite. Se, että on niin vähän nappuloita eikä ole mistä painella, antaa tietysti myös ulospäin mielikuvan helppokäyttöisestä kamerasta, Esa pohtii.

Matin mielestä Samsungin pienuus ja keveys teki sen hankalaksi käyttää.

- En tiedä mitä tässä pitäisi tehdä jotta tämän kanssa pääsisi kaveriksi, hän valittelee.

Matti kuvaa mielellään tukemalla kameraa rintaansa vasten. Koska Samsungin zoom-nappula on kameran takaosassa, sen käyttö oli hänen mielestään mahdotonta.

Sony oli Joukon mielestä helppokäyttöinen.

- Otin sen paketista ja aloin välittömästi kuvata, ja se onnistui ihan hyvin, hän toteaa.

Sonyssä on myös laajakulmalinssi, joka mahdollisti läheltä kuvaamisen.

Esa kehuu Sonyn 42-kertaisesta optista zoomia.

- Se on jumalattoman pitkä. Ja kun sillä kuvaa alle metrin päästä niin se on varsinainen makrolinssi. Sillä saa kuvattua hyvin läheltä vaikkapa pieniä eläimiä häiritsemättä kohdetta, hän hehkuttaa.

Matti oli tyytyväinen Sonyn zoom-nappulan sijaintiin. Sitä oli isosormisenkin helppo käyttää.

Sony ja Canon lähes tasaväkisiä

Kaikkien kameroiden kuvan laatu oli testaajien mielestä yllättävän hyvä. Eroja oli lähinnä käyttömukavuudessa ja joissakin ominaisuuksissa.

Testin voittajaksi kiri hiuksen hienolla erolla Sony. Se oli helppokäyttöinen ja akun paikka oli kamerassa takana, mikä mahdollisti myös suuremman ja tehokkaamman akun käytön.

Canon oli kameroista painavin, mutta toisaalta se teki siitä tukevamman.

Panasonicia oli raadin mielestä hieman mutkikas käyttää, ja Samsung tuntui kolmen kovan mielestä liian heppoiselta ja pieneltä. Toisaalta he arvelivat sen soveltuvan hyvin vaikkapa skeittivideoiden kuvaukseen.

Kaikki kamerat saivat moitteita siitä, että niiden mukana tuli vain yksi, pieni ja melko nopeasti loppuva akku. Kameroiden mukana ei tullut myöskään akuille laturia, vaan akut pitää ladata kamerassa.
Se tarkoittaa sitä, että kuvaaminen on keskeytettävä, kun akku loppuu.

- Se olisi kameran valinnassa tärkeä tieto, että onko siihen olemassa isoja akkuja ja kuinka paljon ne maksavat.

Testaajat kummastelivat myös sitä, että kaikki kamerat on rakennettu niin, että akkua tai muistikorttia on mahdoton vaihtaa, mikäli kamera on jalustassa kiinni.

Testin tulos

Sijoitus Merkki Pisteet (1-5) Hinta
1. Sony HDR-CX130E 4,2 299 e
2. Canon LEGRIA HF R26 4,1 299 e
3. Panasonic HDC-SD80 3,3 284 e
4. Samsung HMX-Q10 2,7 248 e

Inka Achté, Kuningaskuluttaja, YLE Tutkiva asia

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.