Hyppää pääsisältöön

Ville Eetvartin Lasikaupungissa kitarat helisevät

Ville Eetvartti lauloi Lasikaupunki-biisillä tiensä Uuden Musiikin Kilpailun finaaliin. Vahvan eläytymisen vauhdissa mikkikin tippui välillä maahan, mutta show jatkui. Suoran lähetyksen sähköinen tunnelma sekoitti myös juontajan sanat pihtiputaalaisen palomiehen esittelyssä.

Tietolaatikko

Lasikaupunki
sävellys ja sovitus: Jyri Sariola
sanoitus: Tero Myllyvirta ja Joni Pekkarinen

Ville Eetvartin esittämä Lasikaupunki soi helisevää kitarapoppia. UMK-finaaliin Ville oli saanut lainaan pihtiputaalaiselta kitarakeräilijältä Alpo Kokkoselta pramiaksi kehutun soittimen. Lavalla kitarafiilistelyissä mikki tuli sohittua välillä maahan, mutta laulu jatkui riemulla.

Esityksensä jälkeen euforinen Ville Eetvartti kehui suurelle lavalle pääsemisen olevan parasta koko muusikon ammatissa. Uuden Musiikin Kilpailun aikana Ville on kertonut saavuttaneensa laulussaan jotain sellaista, millä pääsee yleisöä lähelle.

UMK:ssa Ville Eetvartti ei voinut välttyä vertailulta. Sukunimensä taiteilijanimestään tipauttanut Ville kun on Idols-voittaja Pete Parkkosen veli. Lasikaupunki-biisin myötä Ville Eetvarttia bändeineen kutsuttiin myös Suomen Coldplayksi.

Monivaiheisessa Uuden Musiikin Kilpailussa Ville Eetvartti päätyi kuuden esiintyjän finaaliin ja kaksivaiheisessa finaalilähetyksessä vielä kolmen parhaan joukkoon. Voiton vei lopulta Pernilla Karlsson kappaleella När jag blundar, Lasikaupunki keräsi yleisön puhelinäänistä toiseksi suurimman potin.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto