Hyppää pääsisältöön

Artistit inspiroituvat tekstareista – sanoituksissa pikkutunneilla lähetettyjä sanapareja

Monet suomalaismuusikot inspiroituvat tekstiviesteistä. Kännyköiden näppäimistöiltä ovat saaneet alkunsa muun muassa Olavi Uusivirran Nuoruus, Herra Ylpön Se seurustelee ja Mariskan & Kymppilinjan Minä.

Olavi Uusivirta // Kuva: Juhani Kenttämaa / YleX

Olavi Uusivirran tuoreen Elvis istuu oikealla -albumin Nuoruus-biisin sanat syntyivät tekstiviestistä.

- Markus Joensuu (Joensuu 1685-yhtyeen rumpali) lähetti mulle sellaisen tekstarin, jossa luki että muistatko silloin joskus vuonna kivi, kun vedettiin ilokaasua ja syötiin paperia jossain Rööperissä, Uusivirta kertoo.

Viestistä ilahtunut muusikko inspiroitui ja kirjoitti kappaleen.

- Mietin että onpa makee lause ja muistin sen illan hyvin. Siitä illasta oli silloin kulunut joku pari kolme vuotta, Olavi sanoo.

Artisti tunnustaa pöllivänsä kavereiden hyviä juttuja useastikin kappaleisiinsa. Uusivirta kertoo kuitenkin kohteliaasti asianosaisille etukäteen biiseistä ennen radiosoittoa.

- Kerroin Markukselle, että mulla on tällainen biisi, jonka työnimi on Louna ja Inna, Louna on siis Markuksen siippa ja oon nähnyt myös Lounaa ja Innaa vuosien varrella ja niillekin varoitellut tästä biisistä. Ei oo kukaan ainakaan vielä tullut lankoja pitkin, muusikko naureskelee.

Uusivirran tekemissä kappaleissa on aina joku totuuden siemen.

- Kaikkihan on puolifiktiivistä, mutta aina on joku totuuspohja, jota sitten koristellaan ja dramatisoidaan, mies myöntää.

Myös Mariskan kirjoittama Minä-biisi syntyi pikkutunneilla lähetetystä tekstarista.

- Ei se kovin yleinen työtapa mulle oo, mutta aina välillä tulee varteenotettavia sanapareja. Se on kuitenkin sellaista käyttökieltä. Mä ajattelin, että onpa hieno runo ja käytin sen suurin piirtein sanasta sanaan, Mariska kertoo.

Viestin kohde ei saanut minkäänlaista varoitusta kappaleesta ennen radiosoittoa.

- En mä oo kertonut etukäteen, mutta ehkä oon joskus myöhemmin maininnut hänelle siitä, Mariska sanoo.

Tekstiviestistä tekee artistin mukaan oivan työvälineen sen käytännöllisyys.

- Siinä on se hyvä puoli, et se säilyy vähän aikaa, ellei mee heti deletoimaan. Siihen pystyy palaamaan vielä, jos on vaikka liikenteessä, eikä oo muistiinpanovälineitä, nainen perustelee.

Mariskan uusi sinkku Liekki julkaistaan ensi kuussa ja kokonainen albumi on luvassa syksyllä.

- Se on melko tanssittava biisi, mutta siinä on haikeat sanat. Suomalaisen ihmisen diskoa, kutsun sitä Nalle Puh-diskoksi. Se on uusi genre, katotaan mihin se kantaa, Mariska naureskelee.

Herra Ylppö & Ihmiset -yhtyeen alkuvuodesta julkaistun Mies ja nainen -albumin Se seurustelee -kappale sai puolestaan innoituksensa Ylpön elämäkerturi Teppo Vapauden tekstarista.

Mies oli tavannut ihanan tytön keikkareissulla, mutta tämän ystävät eivät olleet hyväksyneet hurmuria. Teppo Vapaus kertoo biisistä Herra Ylpön sydän -kirjassa näin.

- ”Se seurustelee”, he sanoivat ja katsoivat pahasti. Ylppö tuli tuolloin mieleeni ja lähetin hänelle viestin, jossa luki nuo sanat.

Viestistä inspiroitunut muusikko ihastui sanapariin ja koki sen sisältävän tarinan, joka ansaitsee tulla lauluksi.

Herra Ylpön sydän -kirja julkaistiin 17. maaliskuuta.

Lähteet: YleX