Hyppää pääsisältöön

Keksintöjen ketju 1: Pölyä ja popcornia

Keksintöjen luomiskertomukset ovat täynnä sattumia ja virheitä. Ilman Gutenbergin kirjapainotekniikkaa meillä ei välttämättä olisi palovaroittimia hälyttämässä uunin unohtuneesta kinkkukiusauksesta.

Puoli seitsemän -ohjelman tiedesarjassa, Keksintöjen ketjussa, kuljetaan takaperoinen aikamatka keksintöjen alkulähteille. Reitin varrella tapaamme Einsteinin, natsit ja Babylonian orjat.

Osa 1: Popcorn

Oletko koskaan pannut merkille, miten pölyhiukkaset käyttäytyvät kun pölyinen ilma sähköistetään? Ilman tämä havaintoa meillä ei olisi tutkaa, kohereeria ja micro-popcornia.

 

 

Komeista grafiikoista vastaa herra nimeltä Hans Weckman.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

  • Varoitus: tämä kuva saattaa järkyttää maailmankuvaasi

    Luotaimen ottama kuva näyttää kuinka mitätön maapallo on.

    Tasan 30 vuotta sitten Nasan Voyager 1 -avaruusluotain suuntasi kameransa kohti maapalloa ja otti erään avaruuslentojen historian tärkeimmistä valokuvista. Äkkiseltään katsottuna kuvassa ei ole juuri muuta kuin mustaa ja Auringon häikäisystä johtuvaa vaaleaa sumua. Mutta kun kuvaa katsoo tarkasti, on siellä pieni valopiste.

  • Juorua oikein, se tekee tutkitusti hyvää!

    Kaikki juoruavat ja se on hyvä juttu.

    Väitetään, että kaikki ihmiset juoruilevat. Nyt laaja tutkimus todistaa, että näin tosiaan on, eikä se ole lainkaan huono juttu.

Uusimmat sisällöt - Tiede