Hyppää pääsisältöön

Strömsö: Perunajälkiruokia

Strömsö: Perunajälkiruokia

Strömsö: Perunajälkiruokia
Kruunun kakku sahramin, kevyesti vatkatun kerman ja jäisten vadelmien kera

100 g voita
2 dl sokeria
½ g sahramia
2 keltuaista
3 keitettyä perunaa
160 g manteleita
4 valkuaista
200 g jäisiä vadelmia
2 dl vispikermaa
3 rkl tomusokeria

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vatkaa voi, sokeri ja sahrami kuohkeaksi. Lisää keltuaiset samalla sekoittaen. Paseeraa perunat soseeksi ja jauha mantelit. Sekoita perunasose ja jauhetut mantelit taikinaan.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele sekin taikinaan. Kaada taikina jauhotettuun leipävuokaan.

Paista kakkua uunissa 45–60 minuuttia.

Leikkaa kakku viipaleiksi ja laita niiden päälle jäisiä vadelmia ja kevyesti vatkattua kermaa ja koristele annokset siivilöimällä niiden päälle tomusokeria.Strömsö: Perunajälkiruokia

Strömsö: Perunajälkiruokia

Strömsö: Perunajälkiruokia
Peruna-crêpet makeutetun crème fraîchen ja mustikkasurvoksen kera

5 perunaa, esim. Rosamundaa
1 muna
1 dl jauhoja
noin 3 dl vanhanajan täysmaitoa
2 hyppysellistä sokeria
1 hyppysellinen suolaa
100 g voita

250 g jäisiä mustikoita
120 g sokeria

2 dl crème fraîchea
1 rkl tomusokeria
1 tl kardemummaa
ripaus muskottia

Survo huoneenlämpöisiä mustikoita ja sokeria niin kauan, että sokeri liukenee seokseen. Säilytä survosta tiiviissä purkissa. Vatkaa crème fraîche vaahdoksi ja mausta se tomusokerilla, kardemummalla ja muskotilla.

Kuori perunat ja leikkaa ne reiluiksi paloiksi. Sekoita perunanpalat, muna, jauhot, maito, sokeri ja suola monitoimikoneessa tasaiseksi taikinaksi.

Sulata puolet voista ja sekoita se crêpetaikinaan.

Paista paistinpannulla ohuita crêpejä voinokareessa. Paista crêpet rapeiksi molemmilta puolilta ja tarjoile ne suoraan vieraiden lautasille kylmän mustikkasurvoksen ja kylmän maustetun crème fraîchen kera.Strömsö: Perunajälkiruokia

Suomennos: Jenna Yli-Knuuttila

Linkit:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

  • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

    Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

  • Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Poronverimakkara on saamelainen herkku

    Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

  • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

    Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

  • Maut ja värit hurmaavat libanonilaisella aterialla

    Maut ja värit hurmaavat libanonilaisella aterialla

    1/8. Libanonilaiset Jose, Maggie, Zeinab, Jad ja Stacy näyttävät Villelle millaista on lähi-idän vieraanvaraisuus. Ville oppii liekittämään munakoisoja ja pääsee valmistamaan kofta-perunalaatikkoa.

  • Gallo Pinto on Costa Rican kansallisruoka

    Gallo Pinto on Costa Rican kansallisruoka

    Jakso 2/8. Villen keittiössä juodaan kahvia, tanssitaan salsaa ja paketoidaan tamales-kääryleitä. Vieraina ovat costaricalaiset ystävykset Daniel, Kimberly, Isaura ja Esteban.

  • Okinawalainen ruoka lupaa pitkää ikää

    Okinawalainen ruoka lupaa pitkää ikää

    Jakso 3/8. Ville tutustuu eksoottisen Okinawan saaren ruokakulttuuriin ja valmistaa muun muassa okonomiyaki-pannukakkua. Lapsivierailla on Villelle jäätävä yllätys.

  • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

    Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.

  • Villen keittiössä poronsorkkia ja puff puff -palleroita

    Ville Haapasalo kutsuu keittiöön vieraita kahdeksasta maasta

    Villen keittiö 30 minuutissa -ruokakulttuuriohjelmassa laitetaan ruokaa suurella sydämellä. Ohjelmassa Ville Haapasalo saa vieraakseen hyvän ruoan ystäviä kahdeksasta eri maasta. Joka viikko perehdytään yhden maan ruokaperinteisiin.

  • Sushimestari Jiron unelma

    Ihana elokuva ruuanlaitosta ja täydellisyyden tavoittelusta.

    Hurmaava dokumenttielokuva 85-vuotiaasta sushimestarista Jiro Onosta, tämän viisikymppisistä pojista ja maailman parhaaksi sushiravintolaksi kutsutusta Sukiyabashi Jirosta, jossa Jiro tavoittelee nigiriensä äärellä hetkellistä täydellisyyttä päivästä toiseen.

  • Aira Samulinin lohikeitto

    Kalakeitto on Aira Samulinille nostalginen herkku.

    Aira Samulinin (s.1927) isä oli rajavartija ja ahkerat metsässä samoilut toivat perheen pöytään paitsi sieniä ja marjoja, myös riistalintuja. Isä oli myös innokas kalastaja. Kala onkin edelleen Airan suosikkiruokaa. - Hauki oli kyllä semmoinen kala, jota siellä ilman muuta katiskaan tuli, Aira muistelee. - Ja ahventa tuli myös paljon. Lohikalahan se on sekin.

  • Näin helposti valmistat ruokia vohveliraudalla!

    Vohveliraudalla voit valmistaa monenalaisia ruokia.

    Vohveliraudat tekivät rynnistyksen keittiöihin (ja eriyisesti keittiökaappeihin) 1980-luvulla. Nyt on aika kaivaa rauta esiin ja valmistaa sillä niin vohveleita kuin muitakin herkkuja. Esimerkiksi korvapuustit valmistuvat vohveliraudalla huomattavasti nopeammin kuin uunissa. Resepti on helppo.