Hyppää pääsisältöön

Minna Parikan unelmat kasvavat korkoa

Minna Parikan kengät tunnetaan korkeista koroista, naisellisuudesta ja leikkimielisyydestä. Suunnittelupöydällä kenkiin piirtyvät kissat ja puput, vahvat värit, nähty ja koettu elämä sekä unelma kansainvälisestä menestyksestä.

Tietolaatikko

Minna Parikka

 • Syntynyt Helsingissä vuonna 1980
 • Opiskellut kenkäsuunnittelijaksi De Montfort -yliopistossa Englannissa
 • Oma yritys vuonna 2005
 • Motto: "Unelmat on tehty elettäviksi."

Kenkäsuunnittelija Minna Parikka luotsaa vuonna 2005 perustamaansa yritystään intohimoisella otteella. — Mä kyllästyn hirveen helposti ja mulla on koko ajan joku agenda. Kehitys on ihan ehdotonta mulle ja mun yritykselle.

Tekijänä-ohjelmassa päästään seuraamaan Parikan työtä ja tirkistelemään tuloillaan olevia kenkämalleja. Seuraavan syksyn ja talven mallistosta otetaan muotikuvia jo vuotta aiemmin. Minna Parikka on itse innoissaan pupu- ja kissakengistään: — Japanilaiset, tänne vaan!

Minnan mukaan hyvä kenkä on sellainen, jota voi oikeasti käyttää. — Vaikka kengässä olisi 12 sentin korko, niin käyttäjä tuntee eron jalassaan. Kengän on oltava käytettävä, vaikka se näyttää erittäin hienostuneelta ja leikkisältä. Designin täytyy myös olla ajatonta.

Minna Parikan perhe on ripoteltuna ympäri Eurooppaa. Vanhemmat asuvat Espanjassa, poikaystävä Tukholmassa ja sisko miehensä ja lastensa kanssa Englannissa. Minna on kiitollinen perheensä tuesta. Kotoa on saanut kannustusta, ja intohimoisesta tekemisestä on oltu ylpeitä.

Sunnittelijana Minna Parikka pitää pelkästään etuna sitä, että suomalaisilla on maailmalla suorapuheisuuden, outouden ja sarkastisuuden leimaama erikoislaatuinen maine. Minnan Ruotsissa asuva poikaystävä kuvailee suomalaista suunnittelua myös puhtaaksi ja viattomaksi – kuin lapsen tekemäksi.

Parikan mukaan hänen omakin designinsa lukeutuu tähän, sillä tuotteet ovat jollain tavalla naiiveja, sisältävät paljon leikkisiä ja jopa sarjakuvamaisia yksityiskohtia.

Tavoitteena on, että Minna Parikka on tulevaisuudessa kansainvälisesti erittäin tunnettu designbrändi. Rohkeus toteuttaa omia unelmiaan tekee Minnan onnelliseksi.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto