Hyppää pääsisältöön

Täältä tullaan elämä - Malminiitty 1982

Vantaalaiset lähiönuoret kertovat elämästään, ongelmistaan ja toiveistaan. Millaiseen tulevaisuuteen peruskoulua käyvät nuoret uskoivat astuvansa, kun aikuisuus jonain päivänä vihdoin koittaisi.

Malminiitty on Simonkylään kuuluva asuinalue Vantaalla, Tikkurilan ja Koivukylän välissä. Alueen arkkitehtuuri on pääosin 1960-70-luvuilla rakennettua betonilähiötä. Malminiitty täyttyi aikanaan maaltamuuttajista, joille kerrostalo asfalttipihoineen oli vieras ja hämmentävä tuttavuus.

Valmistuttuaan alue sai maanlaajuista julkisuutta, kun lehdistö kirjoitti sen nuorisojengeistä kauhujuttuja. Malminiitty olikin yksi Vantaan huonomaineisimmista lähiöistä 1980-luvun alussa. Järjestyshäiriöitä, juopottelua ja väkivaltaa kohtasi päivittäin. Vuoden 1982 dokumentissa vantaalaiset nuoret kertovat millaista pahamaineisessa betonilähiössä on elää. Haastateltujen nuorten kertomusten perusteella alue oli mainettaan parempi paikka asua, oikeastaan aika tavallinen lähiö.

Teksti: Emilia Kemppi

Kommentit